Støre står ved mistillitsforslag mot Listhaug

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han vil stå ved mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug og at Ap er klar til å ta ansvar for den situasjonen som oppstår. 

Jonas Gahr Støre møter pressen i vandrehallen i Stortinget. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Hvilke konklusjoner Erna Solberg trekker av vårt mistillitsforslag, er opp til henne, sa Støre kort tid etter at KrFs landsstyre slo fast at de ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug.

– Situasjonen nå er at et flertall på Stortinget ikke har tillit til justisministeren. Det bør statsministeren og justisministeren ta til seg. Vi kommer til å stå ved det vi har sagt og stemmer for mistillitsforslaget tirsdag, sier Støre.

Tar ansvar

Han nølte litt på spørsmål om hvordan Ap vil stille seg til et kabinettsspørsmål – altså en situasjon der statsminister Erna Solberg (H) legger regjeringens skjebne i hendene på Stortinget.

– Vi stemmer for mistillit. Hvilke konklusjoner statsministeren trekker av det, er opp til henne. Jeg ønsker ikke å spekulere i utfallet av et kabinettsspørsmål. Nå er det opp til statsministeren å trekke konklusjonen av at justisministeren ikke har Stortingets tillit, sier Støre.

Litt senere sa han:

– Som et ansvarlig parti vil vi selvfølgelig ta ansvar for den situasjonen som måtte oppstå etter at vi har stemt for et mistillitsforslag.

Tilfreds med KrF

– En statsråd som ikke har tillit i Stortinget bør ikke være statsråd. Men nå er det opp til statsministeren å ta ansvar, gjentok Ap-lederen.

Støre sier på spørsmål fra NTB at han er tilfreds med utfallet av KrFs landsstyremøte:

– Statsministeren er regjeringens sjef. Hun var sen med å reagere på det grove angrepet mot Ap, mot flertallet i Stortinget, og som viste dårlig dømmekraft. Nå bør hun rydde opp og trekke konklusjonene når det ikke er tillit til justisministeren, understreket han.

Ber Solberg ta grep

Etter et fire timer langt ekstraordinært landsstyremøte i KrF mandag, sa partileder Knut Arild Hareide at rådet til stortingsgruppa var entydig:

– Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sa partileder Hareide etter at stortingsgruppa hadde sortert rådene fra landsstyret.

Publisert: