Prinsesse Märtha Louise holder på navnet

Prinsesse Märtha Louise vil ikke fjerne sin kongelige tittel fra navnet på enkeltmannsforetaket hun driver.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

Oslo: Samtidig medgir prinsessen at hun ikke er overrasket over navnedebatten som har oppstått.

— Dette er en debatt som er gått jevnlig etter at jeg begynte med kulturformidling, så det er helt naturlig at den kommer igjen, sier Märtha Louise til NRK.

Hun viser til at lovverket krever at man må bruke slektsnavnet i et enkeltmannsforetak.

— Dette er ikke noe aksjeselskap hvor man kan bruke hva man vil av navn. Man må bruke sitt slektsnavn. Jeg har ikke noe slektsnavn - siden vi ikke har noe etternavn - så derfor valgte vi å bruke hele tittelen, sier prinsesse Märtha Louise, som for tiden er på reise i Moldova i forbindelse med høstens TV-aksjon.

- Burde tatt Haraldsen Hun er gjort kjent med kritikken fra blant andre tidligere statsminister Kåre Willoch om at hun blander sin kongelige rolle med forretningsdrift gjennom å bruke sin kongelige tittel i firmanavnet, men ønsker ikke å kommentere disse synspunktene.

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, ved Universitetet i Oslo, er helt klar på at sammenblandingen er uheldig. Nordby mener det hadde vært en smal sak for prinsessen å finne et annet navn på selskapet sitt.

— Hun ville skilt mye klarere mellom sin rolle som prinsesse og næringsdrivende hvis hun hadde tatt et etternavn som for eksempel Haraldsen. Da kunne hun framstit det som om det var et navn hun hadde tatt etter sin mor eller far, sier Nordby til NRK.

- Illustrerer problemet Han viser til at det tidligere var vanlig at man tok fornavnet til faren og knyttet til et «sen» i Norge og et «son» i Sverige.

— Det kunne hun utmerket godt ha gjort.

Professoren mener problemene med å bruke den kongelige tittelen i firmanavnet, illustreres godt ved at det er Slottet som nå har gått ut for å prøve rydde opp.

— Det er ikke hennes representanter, eller advokater som hun har hyret på vegne av sitt firma, som er gått ut. Det er derimot Slottet som går inn og skal rydde opp i situasjonen som er oppstått i forbindelse med navnet, sier Nordby.

Publisert: