Malin fra Rogaland slo et slag for dyrevelferd på Venstre-landsmøtet

Flere unge Venstre-delegater fra Rogaland har vært på talerstolen på landsmøtets første dager. Malin Elisabeth Sviland tok opp kampen mot pelsdyrnæringen og for dyrepoliti.

Malin Elisabeth Sviland er leder av Rogaland Unge Venstre og tredjekandidat på stortingslista til høsten.
 • Jarle Natland
  Jarle Natland
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi i Norge liker å tro at vi er verdens beste på dyrevelferd, og når det er sagt - vi er veldig gode - mye takket være Venstre. Men, som ei viss Disney-Stjerne sa: «nobody’s perfect», sa Sviland i den generelle debatten.

Malin Elisabeth (18) diskuterte alltid med læreren. Da fikk hun en oppfordring.

Landsmøtet skal stemme over flere forslag om forsterket dyrevelferd i helga.

– Det er fortsatt alt for mange dyr som tilbringer hele livet sitt i bittesmå dyr, kun fordi vi mennesker vil drepe dem for pelsen sin skyld.

– Jeg er stolt av at Venstre har vært en tydelig stemme mot pelsdyrnæringen. Jeg er også stolt av at Venstre har vært så tydelige forkjempere for dyrepolitiordningen. Og jeg håper, og tror, vi vil fortsette å være den største forkjemperen for å få dette til hele landet.

Les også

Venstre avviser ikke borgerlig samarbeid etter valget

Les også

Trine Skei Grande maner til kamp mot populistene

Les også

Venstre vil la kommunene bestemme søndagsåpne butikker

Hun fortsatte:

– For det er ikke sånn at det er verre for en katt i Rogaland å bli mishandlet enn en katt i Troms. Det er heller ikke viktigere å få tatt den 19-åringen i Trondheim som vurderte å gå over til mennesker, enn det er å ta 22-åringen fra Moss.

Sviland presiserte at dyrevelferd handler om å ta dyrenes egenverdi på alvor.

– Men det handler også om mennesker; rent konkret fordi vi vet at det i mange tilfeller er en sammenheng mellom mishandling av dyr og mishandling av mennesker, men også mer prinsipielt. Jeg vil at Venstre skal være det partiet som sier tydelig ifra at man ikke ukritisk kan utnytte andre vesener, mennesker eller dyr, kun fordi vi kan, fordi de er svakere, eller fordi de ikke kan snakke bra for seg Jeg er stolt av å være med i et parti som klarer å være prinsipielle, selv når det ikke er det mest populære, sa Sviland.

Les også

Sliten, utbrent og ferdig i politikken? Nei, ikkje denne kvinna.

Venstre går inn for plastforbud

Marius W. Rønnevik er andrekandidat til stortingsvalget for Venstre i Rogaland til høsten. Han konsentrerte seg om arbeidsledighet og næringsutvikling.

Marius W. Rønnevik mener at maritim næring er en forutsetning for det grønne skiftet.

– På Vestlandet har vi opplevd den høyeste arbeidsledigheten i landet helt siden oljeprisen falt høsten 2014. Fallet i oljepris og følgene for arbeidslivet har krevd handling fra regjeringen. Venstre har vært pådriver for å levere tiltak for omstilling.

Rønnevik påpekte at muligheten for videreutdanning er svært viktig for mennesker som mistet jobben. Han hadde skrytelista klar:

– Vi har presset på for fleksibilitet slik at den enkelte har kunnet beholdt dagpenger samtidig som de omstilte seg til nye jobber. Vi har vært med regjeringen og levert spesifikke konjunkturtiltak for Vestlandet, sørget for utflytting av statlige arbeidsplasser, og vi har fått gjennomslag for Fornybar AS til Stavanger-regionen, sa Rønnevik.

Debatten om 24. konsesjonsrunde blir en viktig sak for landsmøtet denne helga. Unge Venstre vil sette en stopper for nye lisenser allerede nå.

– Venstres petroleumspolitikk bygger på tre viktige prinsipper: Vern av sårbare områder, minst mulig utslipp, og lønnsomhet. Parisavtalen stiller oss overfor et enda større skiftet fra fossil til nullutslipp noe som vil redusere etterspørsel etter fossilt brennstoff. Vi vil se starten på avtagende aktivitet  og lønnsomhet. Men oljen vil vœre en viktig verdiskaper også i fremtiden, sa Rønnevik.

Han viste til at den maritime nœringen vil vœre viktig for det grønne skiftet.

– Vi vil at mer godstransport overføres fra vei til sjø. Gods på sjø og bane bør dobles innen  2030.  Men den maritime nœringen er helt avhengig av internasjonal handel. Dessverre snakker noen partier om å si opp internasjonale avtaler, stenge grenser og søke isolasjon. Det vil vœre en katastrofe for skipsfarten. Norge er en liten økonomi og lever av handel med andre land. Vi må styrke samarbeidet med EU og andre land. Vi må sørge for sterke og gode handelsavtaler med EU og andre store økonomier. Så gjennom økt satsing på miljøvennlig teknologi, utdanning og forskning, økt handel over grensene, mer last fra vei til sjø, vern av sårbare områder for petroleum, økt satsing på grundere, flere studieplasser og stipendiater tror jeg på et næringsliv på Vestlandet som er på lag med fremtiden, framholder Rønnevik.

Les også

 1. Venstre vil beholde fraværsgrensen i skolen

 2. Venstre-politikere reagerer på Grandes Frp-trussel

Publisert:
 1. Pelsdyrnæringen
 2. Katt
 3. Rogaland
 4. Venstres landsmøte

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet