NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken

Masseturisme med cruiseskip vil svekke Norges omdømme, mener NHO Reiseliv. – Det må settes et tak, sier direktør Kristin Krohn Devold til TV 2.

Publisert: Publisert:

Cruiseskipet Sapphire Princess, eid av Princess Cruises, på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Nå har vi et problem med masseturisme enkelte steder på enkelte tider av året, og det er stort sett knyttet til cruise, sier Devold til kanalen.

Hun mener at masseturisme vil gjøre omdømmet til norske byer dårligere, og frykter tilstander som i Venezia og Barcelona, om det ikke gjøres noe. Begrepet masseturisme beskriver destinasjoner som til tider er så tettpakket med turister at lokalbefolkningen får nedsatt livskvalitet, og turister får dårligere reiseopplevelser.

Dessuten legger ikke cruiseturistene igjen nok penger, mener NHO-direktøren.

– Andre som har kjørt langveisfra for å bo en uke på hotell og legger igjen masse penger, de kommer nesten ikke fram på grunn av cruiseturistene, sier Devold.

De siste sju årene har tallet på cruisepassasjerer som går i land i norske havner, økt med nesten 1,5 millioner – eller drøyt 56 prosent. Ifølge tall fra Cruise Norway er det ventet at 4 millioner cruisepassasjerer vil gå i land i en norsk havn i år.

De mest populære havnene er Bergen, Geiranger, Stavanger, Ålesund, Flåm, Romsdalsfjorden, Tromsø, Nordfjord, Nordkapp og Oslo.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Cruise
 2. NHO
 3. Reiseliv
 4. Kristin Krohn Devold
 5. Cruiseskip