Mann tiltalt for trusler mot tidligere AUF-leder

En mann i 60-årene må møte i Oslo tingrett for å ha framsatt hatefulle ytringer og trusler mot tidligere AUF-leder Mani Hussaini på Facebook.

En mann må møte i Oslo tingrett for å ha framsatt trusler mot tidligere AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det var politiet som anmeldte de grove truslene mot Hussaini.

– Det er viktig og bra at politiet tar tak i dette på en så alvorlig måte. Hat, rasisme, hets og trusler bør aldri være lov, uansett hvordan noen ytrer seg, sier Hussaini til Dagbladet som først omtalte saken.

Han håper saken vil bidra til å kaste lys over hvordan tonen på sosiale medier kan tippe over.

Blant meldingene 60-åringen har skrevet til Hussaini, er "har ikke du kommet deg ut av landet enda, jævla asylknuller. nå skal vi kartlegge dine private referanser. ta med deg svinepesten tilbake til syria".

Sendte søppel

Mannen står også tiltalt for å ha sendt pakker med søppel til forskjellige personer og organisasjoner, blant annet Leger Uten Grenser, hvor det fulgte med håndskrevne lapper med trusler og rasistiske utsagn.

En medieleder fikk både søppel og sneiper i posten, samt beskjeden "Jævla asylelsker. Ta med deg horekona di og drukne dere i middelhavet sammen med alle asylbarna. Da skal du få en dau asylsøker på grava di."

I tillegg skal han ha drapstruet og vært voldelig mot en sykepleier med minoritetsbakgrunn som pleiet ham. Ifølge tiltalen anses krenkelsen som grov blant annet fordi den skjedde uten foranledning, hadde karakter av overfall og var motivert av fornærmedes hudfarge.

Fem tiltalepunkter

I alt er mannen tiltalt for fem brudd på straffeloven.

– Det mest alvorlige er de hatefulle ytringene mot Mani Hussaini som er et prioritert saksområde for politiet. De etterforskes av hatkrimgruppa i Oslo politidistrikt, og denne overtredelsen har en strafferamme på inntil tre års fengsel, sier politiadvokat Anders Kruszewski til Dagbladet.

I flere av kommentarene, meldingene og brevene fra mannen uttrykker han støtte til blant andre Anders Behring Breivik og og organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Åtte andre saker

Politiførstebetjent Monica Lillebakken, som er leder for Oslo-politiets hatkrimgruppe, sier til Aftenposten at det også vil bli opprettet saker i åtte andre tilfeller i forbindelse med Utøya-trusler.

De mistenkte i de åtte andre tilfellene er bosatt i andre politidistrikt.

Truslene og de hatefulle ytringene mot Hussaini har en strafferamme på tre år.

Publisert: