Moxnes gikk på nederlag i kommunisme-kampen: – Jeg lever fint med det

For andre gang har Rødt-leder Bjørnar Moxnes tapt kampen om å skrote ordet «kommunisme» fra partiets prinsipprogram.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Rødt har vedtatt å beholde ordet «kommunisme» i programmet – trass i partileder Bjørnar Moxnes' ønske om å fjerne det. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
Rødt-ledelsen med Bjørnar Moxnes i spissen ble enstemmig gjenvalgt på Rødts landsmøte søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødts Ole Marcus Mærøe vant kampen mot blant andre Ellen Engelstad om å beholde begrepet «kommunisme» i partiets prinsipprogram. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Med stort flertall vedtok landsmøtet i Rødt søndag å beholde ordet, som dermed får sette punktum som det aller siste i partiets nye prinsipprogram.

Et klart mindretall, 63 av 219 delegater, stemte for å stryke setningen «Dette kaller vi i Rødt kommunisme» helt. Flertallet bestemte samtidig å bytte ut Rødt med Karl Marx, slik at den endelige setningen nå lyder «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme».

– Forandrer ingen ting

– Dette lever jeg godt med. Det forandrer ingen ting på det Rødt folk kjenner, sier Moxnes, som også prøvde å få landsmøtet med på å skrote begrepet i 2014. Men også da tapte han.

En viktig faktor for Rødt-ledelsen har vært å gjøre partiet til en mer spiselig samarbeidspartner for andre på venstresiden og unngå assosiasjoner til kommunistregimene i Sovjetunionen, Øst-Europa og Kina.

– Du har hevdet at begrepet står i veien?

– Diskusjonen vår har vist hva Rødt legger i begrepet, nemlig et klasseløst samfunn, til forskjell fra hva Civita og VG måtte tro, sier Moxnes til NTB.

Heftig debatt

Han viser til at DDEs Bjarne Brøndbo nylig uttalte at enkelte ting er for viktige til å styres av markedsmekanismer og derfor iblant kalte seg kommunist.

– Hvis folk flest ser på det som Bjarne Brøndbo gjør, betyr det jo ingen ting fra eller til, sier Moxnes.

Kommunisme-striden førte til en fire timer lang heftig debatt lørdag, der både Moxnes og profilerte partimedlemmer som Mímir Kristjánsson og Boye Ullmann gikk på talerstolen og argumenterte for å skrote begrepet.

Motstanderne, blant dem Ole Marcus Mærøe, som sitter i partiets redaksjonskomité, mente det handler om å redefinere begrepet.

– Kommunisme er bra. Det er det klasseløse samfunnet. Da må vi tørre å si det som det er. Språk er viktig, har Mærøe uttalt.

Ikke imot privat eiendomsrett

For Moxnes er det viktigere at prinsipprogrammet utvetydig slår fast at sosialisme uten demokrati ikke er sosialisme.

– For det andre slås det fast at vi ikke er mot all privat eiendomsrett til bedrifter. For det tredje er det også krystallklart at vi støtter alle demokratiske rettigheter som ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og frie valg, sier Rødt-lederen.

Han er også er glad for at det han omtaler som sleivete formuleringer som «pampevelde» om LO-ledelsen og gammelmodige begreper som «borgerskap» er borte. På landsmøtet stemte et flertall for å erstatte «borgerskapet» med «kapitalistklassen».

Gjenvalgt

Rødt landsmøte har også enstemmig gjenvalgt Moxnes som partileder og Marie Sneve Martinussen som 1. nestleder og Silje Josten Kjosbakken som 2. nestleder.

Benedikte Pryneid Hansen fortsetter som partisekretær.

Publisert: