Sylvi Listhaug blir eldreminister

Sylvi Listhaug (Frp) blir ny eldre- og folkehelseminister.

Som vanlig var det mange medier til stede på nøkkeloverrekelsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Sylvi Listhaug er bekrefet som ny eldre- og folkehelseminister. Hun tar over posten til partifelle Åse Michaelsen, som har vært Norges første statsråd for eldresaker. Dermed gjør den profilerte og omstridte Frp-politikeren comeback i regjeringen, etter at hun ble tvunget av justisministertaburetten på grunn av et kontroversielt Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet for et drøyt år siden.

– Jeg er helt sikker på at du kommer til å bringe med deg ditt engasjement og din evne til å løfte politiske saker også inn i dette feltet, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse hvor hun takket av Åse Michaelsen som eldre- og folkehelseminister og hilset Listhaug velkommen.

Sylvi Listhaug ønskes velkommen som eldreminister av sin forgjenger Åse Michaelsen.

– Jeg vet vi får en statsråd som brenner og engasjerer og det går en tråd fra det å være landbruksminister til dette, sa Solberg.

Hun trakk fram at Listhaug både blir minister for de eldre i Norge, men også for folkehelseområdet og unges hverdag.

– Dette er et spennende område som er nært folks hverdag som nå får en handlekraftig politiker som ny statsråd, sier Solberg og ønsket henne velkommen tilbake på laget i regjeringen.

– Det ble aldri uttrykt formell mistillit mot Listhaug i Stortinget. Jeg vil minne om at opposisjonspolitikere som Jonas Gahr Støre sa at det kunne unngås om Listhaug fikk et annet fagområde. Jeg har tatt opposisjonen på ordet, og har gitt Listhaug et annet område, sa statsminister Solberg under en pressekonferanse om statsrådsskiftet.

– Det er viktig også å huske at flere enn Arbeiderpartiet ga uttrykk for at Listhaug kunne være en aktuell statsråd på andre områder enn justis. Det er alltid mitt valg hvem som er statsråd, men alle partier har respekt for at andre partier har behov for å ha en ledelse som kan sitte ved bordet, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg presenterte fredag Sylvi Listhaug som ny eldre- og folkehelseminister.
Les også

Støre: De eldre fortjener noe annet enn Listhaug-politikk

Les også

Moxnes om Listhaug-comeback: – Venstre og Høyre opptrer som dørmatter for Frp

Les også

Skjelte ut Listhaug i fjor. Nå sitter de i regjering sammen

Les også

Lysbakken om Listhaug: Prater mye, gjør lite

Les også

Listhaug får ingen gratulasjon fra Støre

Kronprinsesse

Utnevnelsen kommer samme dag som Fremskrittspartiet møtes til landsmøte, der Listhaug etter alle solemerker kommer til å bli valgt til partiets 1. nestleder søndag. Valgkomiteen innstiller henne til vervet uten motkandidat.

Hun ble konstituert nestleder da Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister.

Listhaug blir ansett som den raskest stigende stjernen i Frp, og regnes av mange som den mest sannsynlige arvtakeren til ledervervet når Siv Jensen ønsker å tre tilbake. Når hun nå blant annet får ansvaret for regjeringen eldre- og omsorgspolitikk, skaffer hun seg tyngde på nok et av partiets kjerneområder.

Oppgjør

Da Listhaug varslet sin avgang 20. mars i fjor, tok hun et oppsiktsvekkende oppgjør med stortingsflertallet som hadde erklært sin mistillit.

«Et Facebook-innlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage», sa Listhaug.

Hun anklaget Ap-leder Jonas Gahr Støre for å drive en heksejakt for å kneble ytringsfriheten. Den siste tiden har vi «sett mye ondskap i Norge», mente hun.

Dagens Næringsliv har kilder som opplyser at regjeringsendringene Solberg varsler, verken kommer i Venstre eller Kristelig Folkeparti

Listhaug har vært konstituert nestleder i Fremskrittspartiet siden Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister. Hun blir etter alle solemerker formelt valgt i henhold til innstillingen under landsmøtet på Gardermoen denne helga.

Den påtroppende nestlederen har vært både landbruks- og matminister og innvandrings- og integreringsminister.

Publisert: