Stadig færre tror på Gud

— I mitt hode har tro aldri vært en konkurranse, sier domprost Anne Lise Ådnøy.

Publisert: Publisert:

Domprost Anne Lise Ådnøy vil ikke stille seg i et hylekor som klager over at Gud taper terreng. - Jeg er ikke komfortabel med å snakke om tro som en konkurranse, sier Ådnøy. Foto: Fredrik Refvem

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den stille uke hadde knapt kommet i gang før Vårt Land omtalte Norsk monitor sin undersøkelse. Siden 1985 har Ipsos MMI stilt spørsmålet: «Tror du på Gud?». For første gang er det like mange nordmenn som svarer «ja» som «nei».

— Jeg er av den overbevisningen at alle mennesker er født religiøse og at dette tyter frem i svært ulike situasjoner. Det er ikke nødvendigvis direktespørsmål om tro som får folk til å føle seg religiøse, sier domprosten i Stavanger til Aftenbladet.

Ingen konkurranse

Ådnøy gjør det klart at hun aldri har sett på tro som en konkurranse.

— Dersom det er en konkurranse er det riktig at Gud har mistet terreng. Jeg er ikke komfortabel med å snakke om dette som en konkurranse. En må spørre seg hvilken gud en tror på eller ikke tror på. Er han en dommergud med langt hvitt skjegg så er det ikke en gud jeg ønsker å tro på. Og nå sa jeg forresten «han», sier domprosten og fortsetter:

— Mitt poeng er at vi alle har ulike bilder av Gud i bagasjen. Det finnes bilder jeg mener det er nødvendig å ta avstand fra – hevneren, dommeren som sender mennesker til helvete. Det er viktig at vi øver oss i en refleksjon omkring dette med religion og gudsbilder, mener Ådnøy.

Situasjonsbetinget

I undersøkelsen som Vårt Land viser til, kommer det frem at 38 prosent av de spurte svarte «ja» på trosspørsmålet. Like mange svarte «nei». 24 prosent av de spurte oppga at det var usikre.

Stavangers domprost tror Norges levestandard og levekår kan være noe av forklaringen på at antallet troende ser ut til å være på vei ned. Altså at resultatet er situasjons- og kulturbetinget.

— Jeg vil ikke si at vi har det for godt her i Norge, for det er mange som lider. Det jeg imidlertid kan stille meg bak, er at vi er sykt opptatte av det utvendige. En del av smerten vi prester møter knytter seg gjerne opp til nettopp dette, sier Ådnøy og fortsetter:

— I vårt samfunn virker det som om mange tenker mer, mye mer, på det utvendige enn det innvendige. Dette tror jeg kan være en forklaring på undersøkelsesresultatet, sier hun.

Kollektiv tro

Ådnøy vil ikke stille seg i et hylekor som klager over at Gud taper terreng. Hun legger imidlertid ikke skjul på at hun ønsker en større bevisstgjøring rundt religion og tro velkommen.

— Jeg har vært prest i 30 år og mitt inntrykk er at konfirmantkull i dag er mer bevisste på om de tror eller ikke. Tidligere var det langt flere som «fløt med strømmen», sier domprosten, som mener at dagens samfunn underkjenner det hun velger å kalle kollektiv tro.

Ådnøy tegner et bilde at en gutt som blir døpt inn i den kristne tro, men som i studietiden vender seg bort fra Gud.

— Han vokser opp, blir eldre og opplever kanskje at foreldrene går bort. «Hva er egentlig meningen med dette livet», tenker mannen, som finner tilbake til kirken. Senere blir han kanskje dement, men hele tiden har han vært med i kirken. Vi skal ikke undervurdere betydningen av kollektiv tro. Altså noe du bare hører med i, mener Ådnøy.

Tillit og tro

Palmesøndag ble Jesus tatt imot som en frelser da han kom ridende på et esel. Snart vil kristne i hele verden minnes at han ble pint og korsfestet og at han senere, tredje dag, sto opp fra dødsriket.

I 1969 vedtok Stortinget at kristendomsundervisningen på skolen ikke skal påvirke til tro. Nå lages det undervisningsplaner for trosopplæring av barn mellom 0 og 18 år i Den Norske Kirke.

— Kan mennesker læres opp til å tro på Gud?

— Ja. Jeg mener det. Tro handler om mer enn følelser, svarer domprosten.

— Jeg tror altså at alle mennesker er skapt religiøse. Vi tror jo egentlig hver dag. Jeg sjekker ikke motoren før jeg vrir om nøkkelen i bilen. Jeg har tillit til at den er i orden. Tilliten mener jeg er i slekt med tro på at det er en Gud som vil oss godt, sier Ådnøy.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Helsedirektoratet vil innføre koronatesting på flyplasser og på grensa

  2. Bekymret Solberg varsler koronainnstramminger

  3. Storstevne kan gå i vasken for Team Ingebrigtsen

  4. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

  5. Viking har signert ny keeper

  6. Myndighetene kommer trolig med munnbind­anbefaling fredag