Bondelaget: Bøndene tilbys lavere inntektsvekst enn andre grupper

Regjeringen viser ingen vilje til å følge opp Stortingets vedtak om at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper skal reduseres, mener Bondelaget. 

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Leder Lars Petter Bartnes fikk fredag formiddag overlevert statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Tilbudet svarer ikke på de største utfordringene i norsk landbruk, mener han.

– For å øke den norske matproduksjonen må det lønne seg å bruke alle norske jordbruksarealer til matproduksjon. Regjeringen har fortsatt ingen ambisjoner om å løfte de små og mellomstore brukene, sier Bartnes.

Jordbruksoppgjøret er i gang bare to uker etter at Stortinget vedtok ny landbrukspolitikk gjennom landbruksmeldingen. Bondelaget viser til at Stortinget gikk inn for et mangfoldig landbruk samt å redusere inntektsgapet til andre grupper. Tilbudet som nå er lagt fram, svarer ikke på noen av oppgavene, mener Bartnes.

– Stortinget har fastsatt et mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper. Det er det viktigste virkemiddelet for å sikre mangfoldet i norsk landbruk. Regjeringen svarer med å tilby landbruket en lavere inntektsvekst enn andre grupper. De viser ingen vilje til å oppfylle vedtatt politikk, sier Bartnes.

– Regjeringen legger opp til at landbruket skal hente ut mer av inntektene i markedet, samtidig som de tar fra oss mulighetene til å sikre markedet for landbruksvarer. De gir med den ene hånden og tar med den andre, sier han.

Les også

  1. Staten underbyr bøndene med 1 milliard

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kan bli 1300 smittede daglig i Stavanger: – Vil påvirke vareleveranser og butikker

  2. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta – skal ha klaget på høy musikk

  3. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

  4. Gjorde nazihilsen i retten

  5. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

  6. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt