Sør-Norge merker påvirkning fra orkanen Ophelia

Både i Sverige og i Storbritannia har man merket restene av orkanen «Ophelia». Selv om orkanen er kraftig svekket fører den med seg andre ting enn bare vind.

Himmelen over London var farget i en mørk gråoransj farge mandag, som følge av partikler vindene fra orkanen Ophelia hadde dratt med seg fra Sahara og Portugal. Foto: AP / NTB scanpix.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge Meteorologisk institutt fører nemlig orkanen til at man også i Norge vil oppleve både vind, røyklukt og rødgul soloppgang. Flere steder er det allerede meldt om røyklukt.

– Røyken er også synlig på satellittbilder. Vi ser den komme drivende fra Portugal og Spania. Det er veldig kraftig sønnavind. Ophelia, som tirsdag gjorde seg gjeldende over Irland, har pumpet opp mye varm luft, og vi får både røykpartikler fra skogbrannene og sandpartikler fra Sahara, sier meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Ifølge han kan også partiklene i luften trolig forklare hvorfor himmelen ble farget rød over deler av Norge mandag.

Himmelen over Stockholm var tirsdag morgen langt mørkere enn vanlig, noe som har fått svenskene til å undre seg over hva som skjer. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix

Det tror også de svenske meteorologene. Både der og i Storbritannia har de allerede merket restene av orkanen. I Småland er det blant annet observert en grå himmel kombinert med en helt rød sol.

– Vi tror at dette er akkurat det som skjedde i Storbritannia, at det er støv fra branner i Spania og Portugal som gjør himmelen mørkere. De kraftige vindene i forbindelse med Ophelia bidrar til å trekke opp disse partiklene over Sverige, sier Ian Engblom, meteorolog ved Foreca til Aftonbladet.

Restene av orkanen var ventet å nå Vestlandet sør for Stad tirsdag. Det blir anslått at vinden vil komme opp mot sterk kuling flere steder i Sør-Norge.

Les også

 1. Orkan, tyfon - eller syklon?

 2. Uro og undring over uvanlig mørk himmel over Stockholm

 3. Tre døde som følge av ekstremværet Ophelias herjinger i Irland

Publisert:
 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt
 3. Norge
 4. Portugal
 5. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 2. Sandnes, Sola og Randaberg trosser faglige koronaråd: - Blir helt feil, mener Stavanger

 3. Jørpeland: Lastebil veltet i et sandtak

 4. Kondis­professor knuser fem myter om vekt og for­brenning: – Det er helt feil

 5. Klepp og Hå opphever skjenkestopp

 6. Tom Tvedt har fått ny jobb – kaster seg inn i saken som splitter Jæren