Her startet brannen i Lærdal

Første politibetjent på stedet natt til søndag forventet at en familie på fem var omkommet. Politiet har nå en klar formening om hvor i huset brannen startet.

Publisert: Publisert:
  • Gerhard Flaaten
  • Christian Nicolaisen

Onsdag formiddag er politiet sikre på at storbrannen natt til søndag startet i Kyrkjeteigen 8.

— Vi har også en klar formening om hvor i huset brannen startet, sier regionslensmann Åge Løseth til Bergens Tidende .

Familien som bodde i huset får tilbud om oppfølging via kommunens helsetjenester.

- Tre barn i huset

Den første politibetjenten var på plass i Kyrkjeteigen, gaten hvor lørdagens storbrann i Lærdal hadde sitt utspring, ikke mange minutter over klokken 23.

Etter det BT får opplyst, hadde politibetjenten fått melding fra operasjonsleder om at det trolig befant seg tre barn inne i huset, det yngste av dem skal være i ettårsalderen.

På dette tidspunktet var trehuset fullstendig overtent, og brannen var ute av kontroll. Ganske kort tid etter at politiet kom til stedet, ble barna funnet. De ble lokalisert da politibetjenten gikk fra dør til dør for å vekke naboer.

Familien på fem hadde søkt tilflukt hos en av naboene i den samme gaten. De fem fikk like etter tilsyn av en lege, som holdt til litt lenger ned i gaten.

— Jeg kan bekrefte at det var fem personer i huset hvor brannen oppsto. Av disse var det tre mindreårige barn. Men så vidt jeg vet, ble samtlige gjort rede for relativt kort tid etter at hjelpemannskaper kom til stedet, sier regionlensmann Åge Løseth.

Brannårsak ikke kjent

Teknikere fra Kripos, Sogn og Fjordane og Hordaland politidistrikt har så vidt begynt arbeidet med å samle inn spor fra branntomten. Enn så lenge har ikke etterforskningen gitt noe klart svar på hva det var som utløste den første brannen.

— Det kan komme til å ta lang tid før vi får svaret på akkurat det. De som forventer at politiet skal komme med brannårsak de neste dagene, vil bli skuffet. Dette er et stort puslespill, og akkurat nå samler vi sammen de mange brikkene, sier Løseth.

Et sted mellom 15 og 20 personer fra politiet og Kripos er engasjert i etterforskningen. Parallelt med de tekniske undersøkelsene på branntomten, har flere av beboerne i området vært inne til avhør.

De som forventer at politiet skal komme med brannårsak de neste dagene, vil bli skuffet

Åge Løseth, regionlensmann

Det gjelder også familien som bodde i huset hvor brannen startet.

— De har gitt oss nyttig informasjon som vil være til hjelp i den videre etterforskningen, men jeg ønsker ikke å gå i detalj rundt hva de konkret har forklart. Det er av hensyn til etterforskningen, sier Løseth.

Brannleder Kjell Inge Sanden var en av de første som kom til åstedet sent lørdag kveld. I går formiddag var han tilbake igjen ved politisperringene i Kyrkjeteigen. Huset hvor brannen startet, ligger bare 50 meter inn i veien.

— Huset var fullstendig overtent da vi kom hit. Flammene sto 30 meter over taket, sier Sanden.

Han forteller om et svært utfordrende arbeid med å slukke de mange brannene.

Flygende glør brant kjapt hull i brannslangene, og ga brannmannskapene utfordringer med trykket.

— Det la seg glør i hekkene, det tørre gresset tok fyr med en gang. Bøndene som kjørte rundt og sprayet vann med gyllevognene gjorde en kjempeinnsats, sier Sanden.

Måtte til sykehus

Han ledet innsatsen til han ikke klarte mer.

— Jeg har ingen formening om når det var, men ut på natten en gang hadde jeg pustet inn litt for mye røyk.

Mens Sanden ble sendt til sykehuset i Lærdal, overtok Guttorm Gullaksen ledelsen av brannfolkene fra Lærdal.

Han var i et selskap i bygden, da han så flammene ut vinduet, og rykket ut. Til slutt måtte også han på sykehus, og ble fløyet til Førde. Tirsdag ettermiddag kom han hjem igjen, til Lærdal.

Gullaksen mener det var nære på at brannen spredde seg til hele Lærdalsøyri.

— Vi får prøve å tenke på alle husene vi berget, i stedet for å fortvile over dem som gikk med i brannen, sier han.

Han sier det er ufattelig at de klarte å stoppe brannen fra å sluke Lærdalsøyri.

— Ett vindkast med en glo hadde vært nok. Man skulle nesten tro vi hadde hjelp av høyere makter, seier han.

Vel hjemme i Lærdal har han tid til å tenke over de dramatiske timene natt til søndag.

— Når du står der midt i natten i det infernoet som var, må du ta beslutningen på sekundet. Da kan det noen ganger bli feil. Men jeg har tenkt mye på det nå etter jeg kom hjem, det var ikke noe vi kunne gjort annerledes, sier han.

Publisert: