Tina Bru må svare Stortinget om oljeåpning i nord

Olje- og energiminister Tina Bru (H) får tirsdag flere spørsmål fra Stortingets kontrollkomité om grunnlaget for å åpne Barentshavet sørøst for oljeaktivitet.

Freddy André Øvstegård i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sender nå flere spørsmål til Olje- og energidepartementet om oljeåpningen i nord i 2013.
 • NTB-Kristian Skårdalsmo
Publisert: Publisert:

Det er klart etter et møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag.

– Vi er enige om å sende spørsmål til Olje- og energidepartementet om åpningen, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

Kjernen i saken er om Stortinget hadde all relevant informasjon da det ble åpnet for oljeaktivitet i det enorme havområdet i 2013.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal jobbe videre med spørsmålene, som vil bli sendt tirsdag.

Omstridt rapport

Det er allerede klart at Stortinget ber om formelt å få oversendt en rapport med verdivurderinger av mulige oljeforekomster fra 2013. Den mye omtalte rapporten inngikk ikke i Stortingets grunnlag da saken ble behandlet.

– Vi skal også be om dokumentene i korrespondansen i saken, mellom Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet, sier Øvstegård.

Han peker på at kommunikasjonen som har gått mellom departementet og ned i direktoratet, er et sentralt element i saken.

– Hittil fremstår det som at man har bedt om å få konkrete råd og bestemte konklusjoner, og at man tok vekk det som eventuelt måtte stride mot, sier SV-politikeren.

Nådde ikke Stortinget

Det var delelinjeavtalen mellom Norge og Russland i 2010 som gjorde det mulig å kartlegge havområdet nord for Finnmark og etter hvert åpne det for petroleumsvirksomhet.

Stor usikkerhet om lønnsomheten i oljeutvinning i nord har blitt et stadig større tema det siste tiåret.

Stortinget hadde tilgang til én rapport fra Oljedirektoratet da beslutningen om å åpne for oljeleting ble tatt i 2013. Da var det en rødgrønn regjering som styrte landet, og Ola Borten Moe (Sp) satt som olje- og energiminister.

Men som NRK nå har avdekket, fantes det ytterligere én rapport, som konkluderte med at oljeleting i Barentshavet kunne bli et tapsprosjekt for Norge. Den fikk altså Stortinget aldri se.

– Fra SV ønsker vi at det skal opprettes en kontrollsak og arrangeres en høring i saken. Det tror jeg er den beste måten å få de svarene vi trenger på, sier Øvstegård.

Publisert:
 1. Stortinget
 2. Kontroll- og konstitusjonskomiteen
 3. Tina Bru
 4. Olje- og energidepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Hadia Tajik-erstatter klar for Stortinget – tre kandidater til maktrolle i Rogaland

 4. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

 5. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 6. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø