Birkedal: - Vil ta en eventuell straff og komme meg videre med et nytt liv

Trond Birkedal snakker i dag ut for første gang siden han ble varetekstfengslet for to uker siden.

Trond Birkedal snakker i dagens utgave av Rogaland Avis ut for første gang siden han ble varetekstfengslet for drøyt to uker siden.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg håper å legge denne saken bak meg så fort som mulig, men er forberedt på at det vil ta tid. Jeg skulle ønske saken var ferdig i morgen. Jeg vil ta en eventuell straff og komme meg videre med et nytt liv, sier Trond Birkedal i et åpenhjertig intervju med Rogalands Avis mandag.

Den tidligere ordførerkandidaten for Frp i Stavanger ble fredag løslatt etter ti dager i varetekt med brev- og besøksforbud. Birkedal er siktet for seksuell omgang med en mindreårig gutt og for å ha filmet unge menn i smug mens de badet hjemme hos ham i Stavanger.

— Å se vanlige folk i øynene på gata er kanskje det jeg gruer meg mest til. Jeg har et ansikt folk kjenner igjen og svært mange har lest medienes dekning. Samtidig føler jeg meg akkurat nå så liten som det er mulig å føle seg. Men jeg kan ikke gjemme meg vekk. Det går ikke. Heldigvis har jeg en sterk rygg, sier Birkedal.

Mandag ble Birkedals side på Facebook åpnet igjen, men den tidligere Frp-eren gjør det klart at siden fra nå av vil være kun for hans venner.

«Tusen takk for alle støtteerklæringer her på fb! Jeg har nå gitt mitt eneste intervju i saken til Rogalands Avis, og skal nå i gang med å forberede mitt liv uten politikken. Fra nå av er denne siden helt privat, så de som ikke ønsker å være med videre kan unfriende meg. Den blir forbeholdt venner.» skrev Birkedal litt etter klokken 12 mandag.

— Hele følelseregisteret

Arrestasjonen og alvoret i det han har gjort har gått kraftig inn på 31-åringen.

— Jeg har vært gjennom hele følelsesregisteret, og har flere ganger vurdert å få en slutt på alt. Det ville vært et enkelt valg. Da hadde jeg sluppet unna alt det jeg gruer meg sånn til nå, sier han til Rogalands Avis.

Motivasjonen til å jobbe seg gjennom saken kom da advokat Arvid Sjødin fortalte at venner og familie sto klar til å ta imot Birkedal når han ble løslatt.

– Selv om jeg tenkte mye på hva som sto i mediene, framtiden uten sikker jobb og økonomiske konsekvenser av dette, var det ingenting jeg tenkte mer på enn hva familien og nære venner måtte mene om meg, forteller Birkedal.

Via medieoppslag fikk han også høre om støtte fra kolleger i politikken.

– Det viser hvor store personer dette er. De var på ingen måte nødt til å gjøre det. De visste de risikerte å bli kritisert, men valgte likevel å gjøre det. For meg var det utrolig sterkt, sier Frp-mannen, som for første gang i livet må se hvilke muligheter som finnes i livet utenfor politikken.

Ikke søkt fritak

I intervjuet sier Birkedal at han ennå ikke har bestemt seg for om han kommer til å fortsette som folkevalgt ut perioden.

Han trakk seg med umiddelbar virkning fra sine verv i Frp da han ble pågrepet av politiet 20. mars, men overfor Rogalands Avis bekrefter han at han ennå ikke har søkt fritak fra de stillingene han har som politiker.

— Jeg har trukket meg fra alle partiverv, men ikke søkt om fritak for mine folkevalgte forpliktelser. Det må jeg tenke gjennom denne uken. Det er mye jeg må ta hensyn til. Blant annet om jeg skal ta den påkjenningen det vil være å opptre i offentligheten. I tillegg vil jeg naturligvis konferere med partiet, sier Birkedal.

Ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland (Høyre) sier kommunen fortsatt betrakter Birkedal som fullverdig folkevalgt og som medlem av både bystyret, formannskapet og kommunalutvalget.

  • Bystyret vil ta stilling til en eventuell søknad fra Birkedal om den kommer, sier Sevland. Birkedal er også medlem av fylkestinget i Rogaland.

Ferdig med politikken

Selv om Birkedal nå sier han vil vurdere sin framtid, sier han likevel at han anser seg som ferdig med politikken.

Den tidligere Frp-toppen som senest i helgen fikk beskjed på Twitter av tidligere partikollega Per-Willy Amundsen om å «holde kjeft», sier han ikke har noen formening om hvordan Frp-ledelsen har håndtert saken.

  • Det er veldig vanskelig for meg å mene noe om. De må håndtere saken slik de vurderer er rett, sier Birkedal, som mener det også gjenstår å se hvor stor skade saken har påført Frp.

I en meningsmåling Synovate gjennomførte for Dagbladet i helgen sa seks av ti velgere at de mener Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har håndtert Birkedal-saken på en dårlig måte. Samtidig får partiet under 20 prosent oppslutning for første gang siden 2007 på en måling utført av Sentio.

Saken har også ført til krav om at Frps generalsekretær Geir Mo må gå av.

Publisert: