Dette skjer i Stortinget tirsdag

Solberg-regjeringens skjebne vil først bli avgjort etter rundt tre timers debatt tirsdag formiddag.

Knut Arild Hareide på Stortinget mandag formiddag, før landsstyret samles.
  • Thomas Spence
  • Alf Ole Ask
  • Stine Barstad
  • Nina Selbo Torset
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Statsminister Erna Solberg og justisminister Sylvi Listhaug får 10 minutters innlegg hver i debatten, skriver Aftenposten.

KrF har mandag konkludert med at de ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminster. Det kan bety at Regjeringens skjebne vil bli avgjort i debatten og av hvilke innrømmelser Regjeringen kommer med i stortingssalen.

Mistillitsforslaget er første sak når Stortinget møtes tirsdag klokken 10.00. Det er Rødts Bjørnar Moxnes som har fremmet forslaget:

«Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har ikke Stortingets tillit.»

Les også

Ansatte i Justisdepartementet reagerer på Listhaug-blomster

Les også

Støre står ved mistillitsforslag mot Listhaug

Les også

Knut Arild Hareides tilgivelse ikke nok til å redde Sylvi Listhaug

Alle får ti minutter hver

Ved siden av Rødt, har Ap, SV, Sp og MDG sagt at de vil stemme for forslaget. KrFs stortingsgruppe på åtte personer sitter dermed på vippen og avgjør saken.

Det er den nyvalgte stortingspresidenten Tone Trøen som debuterer og skal lede debatten.

Første taler er Aps parlamentariske leder Jonas Gahr Støre. Deretter følger de øvrige åtte parlamentariske lederne fra Høyre, Frp, Sp, SV, KrF, Venstre, MDG og Rødt etter størrelsen. Alle får 10 minutter til innleggene og stemmeforklaringen, i alt 90 minutter.

Les også

Limi: Det blir en spennende situasjon i Stortinget i morgen

Les også

Bent Høie trygler KrF om ikke å gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister

Debatten kan vare lenge

Deretter slipper statsministeren og statsrådene til med 10 minutters innlegg.

Mandag ettermiddag var det ikke klart hvor mange av statsrådene som skal ha ordet, men foruten statsminister Erna Solberg vil høyst sannsynlig også Listhaug be om ordet.

Da vil det ha gått nærmere to timer.

Det er knyttet store forventninger til Erna Solbergs ti minutter lange innlegg, som kan avgjøre Regjeringens skjebne.

Deretter åpnes for tre-minutters innlegg som alle stortingsrepresentanter og statsråder kan tegne seg til. Det blir ikke satt strek, noe som betyr at debatten varer i så mange timer som representantene ønsker.

Kan ta ordet umiddelbart før avstemningen

Spenningen knytter seg i første rekke til når og hvordan statsminister Erna Solberg vil kommentere mistillitsforslaget og stille det forventede kabinettsspørsmålet.

Det kan hun gjøre allerede i sitt første innlegg etter de parlamentariske lederne når det vil fremgå at det er flertall for mistillit.

Eller hun kan vente til debatten nærmer seg slutten, be om ordet, og klargjøre umiddelbart før avstemningen at Regjeringen søker avskjed dersom forslaget får flertall.

Da vil Hareide kunne gå på talerstolen og eventuelt begrunne hvorfor partiet setter Solberg-regjeringen høyere enn ønsket om å bli kvitt Listhaug, og derfor likevel ikke vil stemme for mistillitsforslaget.

Ønskene går ikke i hop

For KrF er problemstillingen enkel: KrF ønsker å fjerne Listhaug som justisminister. Men partiet ønsker at Erna Solberg fortsatt skal være statsminister og lede regjeringen.

Ønskene går ikke i hop, og partiet må velge: Enten sikre flertall mot mistillitsforslaget og sikre at Listhaug fortsetter som justisminister.

Eller kaste Listhaug, med hele regjeringen på kjøpet, og med mulighet for at det dannes en Ap-ledet regjering.

Les også

Hareide ber Solberg ta grep for å unngå mistillit 

I debatten vil partienes parlamentariske ledere forklare hvorfor de stemmer for eller imot forslaget. Etter at alle partiene har klargjort sitt standpunkt, og KrF eventuelt har signalisert mistillit mot Listhaug, vil altså statsminister Erna Solberg be om ordet.

Hun vil da gjøre det klart at regjeringen og Listhaug har beklaget det omstridte Facebook-innlegget, og sagt at de vil bidra til saklig debatt. Regjeringen står samlet bak beklagelsen.

Solberg stiller da kabinettsspørsmål: Hvis Stortingets flertall i voteringen viser at de ikke har tillit til Listhaug, vil det tolkes som mistillit mot hele regjeringen. Den vil da søke avskjed.

Publisert: