Vindkast med orkan styrke på Vestlandet

Hustak har blåst av, et tre har veltet over en bil og mange har vært strømløse. Et kraftig uvær med vindkast opp i orkan styrke herjer på Vestlandet.

Den sterke vinden sendte et tak inn i vinduet på en bolig på Hanøytangen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Trær har blåst over ende og sperrer veier flere steder på Vestlandet. Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Politi og brannvesenet på stedet etter melding om at et stillas holder på å rase på grunn av sterk vin ved ei blokk på Brattlikollen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er målt flere vindkast over orkan styrke på Vestlandet onsdag kveld. En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at det sterkeste vindkastet klokken 21 ble registrert til hele 45,6 meter per sekund på Kvamsfjellet i Jølster.

På Ytterøyane fyr kom vindhastigheten opp i 38 sekundmeter, mens vindkast ble målt til 37,2 meter i sekunder på Røldalsfjellet og 35,5 sekundmeter på Slåtterøy i Bømlo.

For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Hustak blåste av

På Askøy i Bergen blåste et tak av en enebolig og i et nabohus. Det er store skader på bygningene, og en person ble lettere skadd. I Voss ble flere stålplater blåst av taket på et hus, og i Sunnfjord blåste et tre over en bil, og her ble en person skadd.

I Os fikk en restaurant et vindu knust etter at høye bølger sendte flere tunge utemøbler inn i vinduet. Restauranten fikk også store mengder sjøvann inn på gulvet. I Bergen sendte vinden en trampoline oppå et hustak på Sollien.

En rekke bruer ble stengt på grunn av den voldsomme vinden. Sotrabrua i Hordaland holdt stengt en periode på grunn av uværet, men ble delvis åpnet igjen litt senere, med manuell kontroll av hvilke kjøretøy som får passere. I tillegg måtte også en rekke fergestrekninger i Hordaland stenges i løpet av kvelden, eller fikk redusert kapasiteten på grunn av vinden.

Også på Østlandet var det et ufyselig vær onsdag kveld, med vindkast som var så sterke at et stillas sto i fare for å blåse ned i Libakkveien på Bryn. I Operaveien kom det meldinger om nedblåste plater fra et bygg.

Tusenvis strømløse

Det er også meldt om trær som har blåst over veier og strømledninger flere steder. Fallende trær førte til at rundt 13.000 kunder i Bergensområdet var strømløse ved 22-tiden onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK. Spesielt Osterøy er rammet. Også på Sørlandet ble mange husstander strømløse. Ifølge Agderposten var 3.700 husstander strømløse i 22-tiden.

Ifølge Meteorologisk institutt blåste det full storm i Nordsjøen onsdag kveld, og nedbøren kom også for fullt. Det ble meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen i Hordaland, og på Utsira fyr og Røvær i Rogaland. Vinden økte ytterligere utover kvelden.

Meteorologisk institutt oppgraderte tidligere onsdag farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.

Langs Oslofjorden blåste det sterk kuling rett inn onsdag kveld og den kraftige vinden vil fortsette gjennom torsdagsnatten. Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

Flytter seg nordover

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld. Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vinden kommer opp i orkan. Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekundet, altså orkan styrke.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slik kan den tredje bølgen ha kommet over grensen til Norge

  2. – Uttrykket i ansiktet til disse jentene, redselen i øynene, det er noe som brenner seg fast

  3. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

  4. Slik har du aldri sett Camilla Herrem før: – Hun er tøff

  5. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

  6. Hanne Sørvaag har fått ny jobb