Mange norske bedrifter utsatt for digital utpressing

55 prosent av norske bedrifter har det siste året vært utsatt for dataangrep med krav om «løsepenger», viser en ny undersøkelse.

Over halvparten av de spurte bedriftene sier de har vært utsatt for dataangrep med krav om «løsepenger» de siste 12 månedene. Illustrasjonsfoto:

 • Ole Henrik Tveten - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det kommer fram i Cyber Crime Survey 2017, som PwC har gjennomført med støtte fra Finans Norge, NorSIS og Bergen Næringsråd. Nesten 200 norske bedriftsledere, IT-ledere og sikkerhetsspesialister er med i undersøkelsen.

– Å bli utsatt for angrep kan fort bli svært kostbart. Årets undersøkelse viser en stor økning i andelen selskaper som har blitt utsatt for utpressing, slik som ransomware (utpressingsvirus), der filene blir kryptert og de kriminelle krever penger for å løslate dem. 55 prosent sier at de har blitt utsatt for dette siste 12 måneder, sier Henrik Lervold, markeds- og kommunikasjonsdirektør i PwC.

En firedel indikerer at kostnadene overstiger 1 million kroner. Mange oppgir at de har fått økte utgifter til gransking av sikkerhetshendelser samt utbedring og videreutvikling av forsvarstiltak og mekanismer.

EUs nye personvernforordning trer i kraft fra mai 2018, og 55 prosent svarer at de er bekymret for om bedriften klarer å oppfylle EUs nye krav til behandling av personopplysninger.

– Kun halvparten av respondentene tror at sensitiv data deres virksomhet behandler vil være tilstrekkelig beskyttet om 18 måneder i henhold til gjeldende lovgiving. To av tre mener at de i fremtiden må endre rutiner og prosedyrer for å tilpasse seg den kommende personvernforordningen. Det kan bety at flere risikerer store bøter dersom sikkerhetskravene ikke følges opp, sier Lervold.

Les også

 1. Forslaget om digitalt grenseforsvar bryter personvernet

 2. Nasjonal sikkerhetsmyndighet: Avansert gruppe sto bak hackerangrep i Norge

Publisert:
 1. Digital
 2. Hacking

Mest lest akkurat nå

 1. Hvem stjal Karolines julegaver?

 2. Allerede i mars fikk Bjarne Berntsen en dårlig følelse. Det gikk slik han fryktet

 3. Suppor­terne i harnisk etter at Berntsen fikk sparken

 4. Skole­barn, barne­hage­barn, bok­klubbens barn og barn av regn­buen regnes som samme kahoot, gitt at disse er nær­kontakter

 5. Han er 20 år, singel og tror dette løftet kan være et godt sjekketriks

 6. Dette er den siste kommunen i Rogaland som tvinger huseierne til å bo der hele tiden