Stor risiko for stor vårflom – NVE ber folk forberede seg

Det er fortsatt svært sannsynlig at det blir stor vårflom i Nord-Norge og deler av Sør-Norge, ifølge varslingstjenesten varsom.no.

NVE varsler at det er stor risiko for vårflom i både sør og nord. Her fra en flom i Brumunddal i fjor sommer.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Snøværet og lave temperaturer har økt sannsynligheten, og snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperaturer, heter det i analysen til Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarslingstjeneste.

Sannsynligheten for stor vårflom er på 95 prosent i Nord-Norge. Stor vårflom er på oransje nivå som betyr en flom som kan medføre alvorlige skader.

Omkring tre uker

I Trøndelag er det flere vassdrag som har opp mot 90 prosent sannsynlighet for stor flom, mens i Sør-Norge er sannsynligheten for stor flom i Gudbrandsdalslågen omkring 75 prosent. Det samme gjelder i øvre deler av Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget – i tillegg til i høyereliggende deler på Vestlandet og i Agder.

– Det ventes stigende temperatur fra midten av kommende uke, først i sør, men også i nord mot slutten av uka. Hvis dette slår til, vil snøsmeltingen kunne komme godt i gang, og det vil føre til en merkbar vannføringsøkning i alle elver som kommer fra snødekte områder, sier Inger Karin Engen I NVE.

Først én til to uker senere er det ventet å komme en flomtopp. Tidspunkt og hvor stor den blir, er helt avhengig av hvordan været utvikler seg videre, står det i varselet.

Oppfordrer til tiltak

NVE oppfordrer beredskapsapparatet lokalt og innbyggerne til å følge med. Videre ber direktoratet alle flytte verdier og løse gjenstander bort fra områder som kan bli rammet av en flom. Alt fra biler, campingvogner, anleggsmaskiner, rundballer til plast og annet avfall.

– Et viktig tiltak er å åpne og rense avløpsveier som stikkrenner og kummer for å sikre at vannet får fri passasje forut for vårflommen, skriver NVE videre.

Varslingstjenesten Varsom er levert av NVE i samarbeid med Vegvesenet og Meteorologisk institutt.

Publisert:
  1. Vær
  2. Flom

Mest lest akkurat nå

  1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  3. Dette har du neppe sett før på et julemarked

  4. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  6. – Man er ganske alene hvis noe går galt