Hareide har slitt med å få rådgiver. Lørdag fikk han det endelig

Etter politisk uenighet med Kjell Ingolf Ropstad er det nå avklart hvem som blir Knut Arild Hareides nye politiske rådgiver: Stig-Øyvind Blystad.

Her er den nybakte samferdselsministeren, Knut Arild Hareide, på fergetur med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
 • Solveig Ruud
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tre uker etter at han ble samferdselsminister i Erna Solbergs regjering, sto Knut Arild Hareide fredag fortsatt uten politisk rådgiver.

Men flere kilder i partiet ga lørdag uttrykk for at en ny rådgiver vil være på plass i løpet av svært kort tid. Partileder Kjell Ingolf Ropstad og Hareide er blitt enige.

Stig-Øyvind Blystad er kommunikasjonsrådgiver og politisk rådgiver for utenrikskomiteen i KrFs stortingsgruppe. Han er utdannet teolog og har blant annet jobbet som journalist i avisen Vårt Land.

Politisk kluss i kaballeggingen

Årsaken til at det har gått så lang tid med å få en rådgiver på plass, skal være at partileder Ropstad har satt foten ned for et par kandidater Hareide har ønsket. Det opplyser KrF-kilder til Aftenposten.

Hareide og Ropstad sto som kjent på hver sin side i det vanskelige veivalget KrF foretok høsten 2018. Hareide ville samarbeide med Ap og Sp, mens Ropstad ville føre KrF inn i regjeringen der Frp den gang satt.

Hareide skal ikke ha ønsket rådgiverkandidater foreslått av partiledelsen med Kjell Ingolf Ropstad i spissen.

De to har vært enige om en kandidat, som takket nei til jobben. Vårt Land og Dagens Næringsliv skrev om dette i går.

Får ny mannlig rådgiver

Hareide ble av flere nære støttespillere på såkalt rød side i partiet advart mot å gå inn i regjeringen i januar. Han valgte likevel å gjøre det. Men blant hans tidligere nære rådgivere er det mange som ikke har ønsket å gå inn i regjeringsapparatet.

Blant KrFs statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere er bare seks av seksten kvinner. Av hensyn til kjønnsbalansen skal det ha vært et ønske å få på plass en kvinne som rådgiver for Hareide. Likevel ble det altså en mann.

Manne- og kvinnefall rundt Hareide

Etter at Hareide tapte kampen om sidevalg, og KrF valgte å gå i regjering med Frp, har en rekke av hans støttespillere forlatt viktige posisjoner i partiet. Noen har også meldt seg ut.

To dem er blant dem som advarte Hareide om å gå inn i Solberg-regjeringen nå i januar: Emil Andre Erstad og Dag Andreas Fedøy.

Disse har sluttet i jobben:

 • Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson sluttet kort tid etter KrFs landsmøte i fjor vår. Hun støttet Knut Arild Hareides ønske om å samarbeide mot venstre, og ble fra blå side i partiet beskyld for å være partisk som generalsekretær. Hun satt i jobben fra mars 2016 til mai 2019. – En generalsekretær skal ikke bare være partiets administrative leder, men også en viktig medspiller og forsvarer av den strategiske kursen en partileder velger, sa hun i en pressemelding da hun sluttet i jobben. Hun holder nå til i Brussel og jobber med internasjonalt arbeid.
Hilde Frafjord Johnson var som generalsekretær øverste administrative sjef for KrFs hovedorganisasjon.
 • Sekretariatsleder for Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, Dag Ivar Belck-Olsen sluttet 2. oktober i fjor. Han ble også knyttet til rød side i partiet. Han er nå strategisk rådgiver for generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.
Dag Ivar Belck-Olsen ledet sekretariatet i KrFs stortingsgruppe. Her sitter han til høyre for Knut Arild Hareide.
 • Kommunikasjonssjef Mona Høvset sluttet i desember i fjor, etter ni år som KrFs kommunikasjonssjef. Hun avviste at beslutningen hadde noen sammenheng med KrFs veivalg. Høvsets bryllup skapte bølger internt i KrF sommeren 2018. Konservative krefter i partier reagerte sterkt på at hun og hennes kvinnelige ektefelle ble viet av prest og stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold. Han var KrFs familiepolitiske talsmann på det tidspunktet han viet det homofile paret.
Mona Høvset, som her sitter sammen med Knut Arild Hareide, var kommunikasjonssjef i KrF inntil i fjor høst.
 • Rådgiver Emil André Erstad sluttet som personlig rådgiver for Hareide rett etter partiets veivalg desember 2018. Et drøyt år etter den tid igjen valgte han å melde seg ut av KrF. Det samme har to andre av Hareides tidligere rådgivere på Stortinget gjort: Marit Brandt Lågøyr og Jon Håkon Øen. Førstnevnte er nå leder av Agenda rådgivning, mens Øen jobber som informasjonskonsulent ved Universitetet i Bergen.
Emil André Erstad kjørte KrF-leder Knut Arild Hareide hjem etter det ekstraordinære landsmøtet i KrF i november 2018. Det var dagen Hareide tapte KrFs sidevalg.
 • KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy varslet i oktober i fjor at han ville slutte i jobben i KrFs stortingsgruppe. Han jobbet også 20 prosent som politisk rådgiver for Hareide i Stortingets utenrikskomité. Han har uttalt at det var krevende å samarbeide med Frp da han fortalte hvorfor han sluttet. Han er nå seniorrådgiver i politikk og kommunikasjon i Digni, en paraplyorganisasjon for utviklingsarbeidet til 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn.
Dag Andreas Fedøy (t.h) var både kommunikasjonsrådgiver og en periode utenrikspolitisk rådgiver for Knut Arild Hareide.
 • Silje Kvamme Bjørndal var rådgiver i KrFs stortingsgruppe, men fikk seg ny jobb få uker etter at KrF valgte å gå i regjering med Frp i januar i fjor. Hun var rådgiveren til Geir Jørgen Bekkevold, en av de sterkeste tilhengerne av at KrF skulle samarbeide til venstre for seg. Hun er nå generalsekretær i Kristen Idrettskontakt (KRIK).

I tillegg er politisk rådgiver Live Husan permittert fra rådgiverjobben i KrFs gruppe. Også hun støttet Hareides samarbeidsønske. Hun har vært sekretariatsleder for et offentlig utvalg som utredet familieverntjenesten. Da det ble ferdig med sin utredning like før årsskiftet, fikk hun et nytt oppdrag for et offentlig utvalg.

Publisert:
 1. Knut Arild Hareide
 2. Politikk
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 4. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år

 5. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 6. «Klart det er mulig å dusje på natten»