PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes

Tipset som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottok om Philip Manshaus ett år før moské-angrepet i Bærum, granskes nå av et ekspertutvalg.

Publisert: Publisert:

Utvalget som evaluerer PSTs og politiets håndtering av terrorhendelsen i Bærum i august 2019 er godt i gang med sitt arbeid. Foto: Foto: Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  • NTB-Dag Kjørholt

– Et sentralt poeng for oss er om PST har tillit i de miljøene som utsettes for høyreekstrem aktivitet, sier Anja Dalgaard-Nielsen, som leder evalueringen, til VG.

Philip Manshaus er tiltalt etter terrorbestemmelsene i straffeloven for angrepet mot Al Noor-moskeen i august i fjor, og for drapet på sin egen stesøster. Forholdene har hver for seg en strafferamme på inntil 21 års fengsel. I tiltalen er det tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Sjekket, men kvittert ut

Allerede sommeren 2018 mottok PST et tips om at Manshaus hadde utviklet et «konservativt tankegods». Tipset ble sjekket av politiet, men ble kvittert ut etter noen uker.

Etter terrorhendelsen ønsket politidirektør Benedicte Bjørnland en bredere gjennomgang av politiets håndtering av angrepet, og hvordan politiet hadde fulgt opp tipset ett år tidligere.

«Formålet med evalueringen er å identifisere læringspunkter om hva som gikk bra og hva som kunne vært gjort bedre knyttet til tipshåndtering, trusselvurderinger og den operative håndteringen av hendelsen ved Al-Noor-moskeen», skriver Bjørnland i mandatet.

– Ønsket å bli sett i kortene

Anja Dalgaard-Nielsen er leder for Institut for Strategi ved Det danske forsvarsakademiet. Hun har også vært avdelingsdirektør ved Politiets Efterretningstjeneste (PET), den danske søsterorganisasjonen til PST.

– Politiet ønsket å bli sett i kortene av noen som står på utsiden av det norske sikkerhetsmiljøet, sier Dalgaard-Nielsen.

Utvalget som evaluerer PST og politiets håndtering av terrorhendelsen i Bærum i august 2019, er godt i gang med sitt arbeid og ønsker at personer som ble påvirket av det som skjedde, tar kontakt. Utvalget forventes å være ferdig med evalueringen i mai, skriver PST på sin hjemmeside.

<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">(© NTB)</font></font>

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slik kan du med bevisste valg spare over 10.000 kroner

  2. Lasse Matberg med i Farmen Kjendis

  3. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø

  4. 882 flere rogalendinger, men folketallet minker i disse kommunene

  5. Full isolasjon i koronaperioden for Venstre-leder med sjelden sykdom

  6. Stavanger-paret hadde lagt hyttekjøp på is, men to måneder på hjemmekontor gjorde at de slo til

  1. PST
  2. Terror