Hver sjette kirke truet av flom og skred – graver kan skylles ut

249 norske kirker, 15 av dem i Rogaland, ligger i områder med særlig risiko for jord- og flomskred, en risiko som øker utover denne våren etter en svært snørik vinter.

Store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Østlandet i mai 2013. Årets snørike vinter kan føre til ny storflom hvis det blir rask snøsmelting og nedbør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
 • Andreas Askildsen
  Frontsjef
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

En fersk tilstandsrapport for kirkebyggene til Den norske kirke viser at 15,3 prosent av dem ligger innenfor det NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) definerer som aktsomhetssone for jord- og flomskred. I denne sonen mener NVE faren for flom og leirskred er såpass stor at kommunen må gjennomføre en detaljert risikoanalyse.

– Store flommer kan føre til at jord blir vasket ut, og det er selvsagt ekstra ille dersom dette skjer på en gravplass, sier Cathrine Lillo-Stenberg i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter til NTB.

Det er de som står bak rapporten. Den viser at i alt 15 kirker i Rogaland ligger innenfor sonen hvor NVE mener det er fare for jordskred og flom. 12 av dem har gravplass, 3 av dem er uten.

Den usedvanlig snørike vinteren i store deler av landet, gjør situasjonen i år spesiell. Allerede i starten av mars fastslo NVE at det ligger an til «en ganske betydelig flom på Østlandet» ved rask snøsmelting. Hvis det blir mye nedbør samtidig, kan det bli mye vann.

På gravplassen ved Helleland kirke ble kirkegården lagt under vann under ekstremværet Synne i 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Utsatte daler

Av de 249 kirkene som ligger i aktsomhetssonen, har 206 av dem gravplasser.

– Særlig her er det viktig å gjøre en grundig risikovurdering nå som flomsesongen er på vei. Store flommer kan føre til at jord blir vasket ut, og det er selvsagt ekstra ille dersom dette skjer på en gravplass. Folk har et sterkt forhold til sine gravplasser, og det er viktig å ta vare på disse, sier Lillo-Stenberg.

Vårflommen i 2013: Like ved E6 i Sør-Fron kommune gravde flomvannet fram skjeletter fra en rundt 250 år gammel gravplass, tilhørende Listad kirke. Foto: Tore Tagestad / Dølen / NTB scanpix

I tillegg til at jordmasser kan forskyves og skylles ut, kan det i verste fall gå som i 2013, da det var storflom i Gudbrandsdalen i Oppland fylke.

Ved Hundorp i Sør-Fron kommune ble det da oppdaget beinrester som var skylt fram av flomvannet. Hodeskaller og beinrester som hadde ligget tre meter under jorda, lå strødd i veien på stedet. Levningene som kom til syne, stammet fra gravplassen til kirken som tidligere lå på Listad.

De store mengdene smeltevann kommer først når all snøen i fjellet begynner å smelte, og det skjer ikke med det første, men Lillo-Stenberg ber de ansvarlige være beredt.

206 gravplasser i Norge ligger i aktsomhetssonen for jord- og flomskred. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Verst i Hedmark

Hedmark er fylket med flest utsatte kirker. Der ligger 29 kirker innenfor aktsomhetssonen, 27 av dem med gravplass rundt. Deretter følger Sogn og Fjordane, med 25 kirker i sonen, 23 med gravplass.

Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland, Vest-Agder og Telemark har alle 20 kirker i risikosonen. Av disse til sammen 100 kirkene har 88 gravplasser.

Det er den enkelte kommune som har det formelle ansvaret for kriseberedskap ved flom, men det er den lokale kirken–ved kirkelig fellesråd–som forvalter kirkebyggene.

– Dersom man har kirker eller gravplasser i aktsomhetssonen, bør det kirkelige fellesråd gå i dialog med kommunen og forsikre seg om at de er ivaretatt i beredskapsplanene, sier Lillo-Stenberg i KA.

Publisert:
 1. Flom
 2. Skred
 3. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

 1. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. – Vi må nok bruke dagen til å måke oss ut av hytta

 4. Bare tre nye smittede i Stavanger og Sandnes, ingen i Sola

 5. Sykkelbutikk i Sandnes har gått konkurs: Ti mister jobben

 6. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne