Politiet vil raskt i gang med undersøkelser i Tonning Riise-saken

Politiet vil i løpet av de nærmeste dagene starte innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. 

Tidligere tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Kristian Tonning Riise har gått av som leder for Unge Høyre etter at det har kommet flere varsler mot ham om seksuell trakassering. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skriver Tonning Riise i en tekstmelding til NTB, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

Han får nå bistand av advokat Finn Krokeide videre i saken.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014.

Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

Varsleren ønsker ingen politi-oppfølging

Varslersaken har dermed endt som en politisak, til tross for at den fornærmede selv ikke har gått til anmeldelse. 20-åringen ønsker at politiet skulle la saken ligge, og hun ble mandag representert ved advokat Ellen Holager Andenæs, skriver Aftenposten.

– Å eksponere henne for en etterforskning, slik omstendighetene i saken står nå, vil være et nytt overgrep mot henne, sier Andenæs til avisen.

– Snakker med de involverte

Statsadvokaten i det aktuelle fylket ba mandag politimesteren om å bringe klarhet i om det er grunnlag for å sette i gang etterforskning.

– Det er snakk om vanlige undersøkelser. Vi må finne ut hvor det har skjedd og hva som har skjedd for å få nok fakta til å ta stilling til om det er rimelig grunn for å starte etterforskning. Per i dag vet vi ingenting annet enn det vi har lest i avisene, sier politimesteren til NTB.

Politiet sier det er naturlig å snakke med de involverte. Arbeidet vil komme i gang så snart som mulig, opplyser politimesteren, som bekrefter at saken er prioritert hos dem. Hvor lang tid undersøkelsene vil ta, er det umulig å si.

Feil fylke?

Førstestatsadvokaten i fylket sier til Aftenposten at avgjørelsen om å be politiet undersøke ble tatt etter samtale med Riksadvokaten.

Men ifølge avisen har statsadvokaten beordret politimester i feil fylke om å se på saken. Hendelsen fant sted i et annet fylke enn der politimesteren som har fått oppdraget har sitt sete.

Førstestatsadvokaten sier beslutningen ble tatt på bakgrunn av kontakt med mediene, men at det er opp til politimesteren som har fått oppdraget å finne ut hvor hendelsen har funnet sted.

Kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas hos Riksadvokaten vil ikke bekrefte overfor NTB om initiativet kom ovenfra, men sier på generelt grunnlag at politiet ikke er avhengig av anmeldelser for å starte etterforskning.

– I noen tilfeller kan politiet ha kommet over så konkrete opplysninger om mulige lovbrudd at man har plikt til på eget initiativ å starte en straffeforfølgning, skriver hun i en epost.

Høyre: Vil samarbeide

Høyre har opplyst at det er kommet ti varsler om Tonning Riise, men av hensyn til varslerne har partiet ikke villet kontakte politiet. Likevel har partileder statsminister Erna Solberg (H) sagt at saken Aftenposten skrev om, ville være noe politiet kunne gå videre med.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset sier de har registrert at politiet er bedt om å undersøke et av forholdene.

– Av hensyn til varslerne har vi hele tiden sagt at vi ikke vil ta kontakt med politiet på eget initiativ, men vi vil selvsagt samarbeide med politiet dersom de tar kontakt med oss, sier Aarset.

Til sammen har Høyre mottatt 21 varsler om seksuell trakassering mot i alt tolv personer. Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen.

Høyres generalsekretær har tidligere understreket at varslerne selv kan anmelde sakene. Varslerne har fått tilbud om juridisk bistand, så vel som helsehjelp og psykolog fra partiet.

– Ville ikke blitt gjenvalgt

Mandag sa Solberg til NRK at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjent. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

Les også

 1. Solberg: – Tonning Riise ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

 2. Høyre har fått 21 varsler om tolv personer

 3. Solberg og Aarset med ny orientering om varsler

 4. Unge Høyre-topp visste om seksuell omgang mellom Riise og beruset 16-åring

Publisert:
 1. Seksuell trakassering
 2. Unge Høyre
 3. Kristian Tonning Riise

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland