Schjenken vant fram etter vanskelig tid

Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken mener han nå har fått moralsk og økonomisk oppreisning. Men bitterheten er der fortsatt.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

– Jeg er blitt framstilt som en djevel og hengt ut som rasist. Derfor føler jeg fortsatt bitterhet over det som er skjedd, sier Schjenken etter dommen i Oslo tingrett tirsdag.

Dagbladet ble dømt for injurier mot Schjenken, og må ut med 1 million kroner i oppreisning og erstatning for ærekrenkende uttalelser etter Ali Farah-saken.

I tillegg må Dagbladet betale Erik Schjenkens sakskostnader med 1.044.578 kroner.

Schjenken selv er svært lettet over dommen.

– Det har vært en god dag så langt, sier han, men legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig tid.

– Det var ingen enkel beslutning å gå til sak mot Dagbladet. Når du har onkel Skrue i andre enden, kan kostnadene bli høye. Jeg tok rett og slett en sjanse, sier han til NTB.

Schjenkens advokat Carl Bore er også fornøyd.

– Det er en svært tilfredsstillende dom der vi har fått medhold på alle sentrale punkter, sier advokaten.

Fullstendig feil

Dagbladets sjefredaktør Lars Helle mener dommen er fullstendig feil.

– Denne dommen reflekterer ikke et moderne syn på hvordan norske medier skal dekke nyhetssaker, og jeg har problemer med å se at en slik dom blir stående, sier Helle til NTB.

Han sier at de vil ta stilling til ankespørsmålet etter hvert.

Harald Stanghelle, leder i Norsk Redaktørforening, er overrasket over at Dagbladet er dømt for injurier.

– Det er en overraskende dom, beløpet er vanvittig høyt. Hvis en ser på rettspraksis de siste årene har tendensen vært at det er vanskelig å nå fram i injuriesøksmål, sier Harald Stanghelle til NRK.

Sterke reaksjoner

6. august 2007 ble Ali Farah slått ned og alvorlig skadd i Sofienbergparken. Ambulansesjåførene valgte å overlate til politiet å kjøre ham til legevakten fordi de anså ham som ruset og en sikkerhetsrisiko i ambulansen. Det tok lang tid før politiet fikk tak i en bil og det endte med at Farah ble kjørt til legevakten av vennene. Dette førte til sterke reaksjoner i pressen og rasismeanklager som blant annet rammet Erik Schjenken.

I fjor høst gikk Schjenken til søksmål mot Dagbladet med påstand om 1,5 millioner kroner i oppreisning. Schjenken mente seg utsatt for en tilnærmet hetskampanje i denne avisen, der ambulansesjåførene i en rekke artikler ble anklaget for å være rasister. De ble også beskyldt for ikke å ha undersøkt pasienten grundig nok, og for ikke å ha registrert at han hadde en alvorlig hodeskade.

– En annen svak partI dommen understreker tingrettsdommer Thorleif Waaler at pressens oppgave er å informere, avdekke kritikkverdige forhold, og også selv å ta standpunkt i ulike saker.

– I en sak som denne er det imidlertid helt klart at pressen må ta hensyn til at det fantes en annen svak part i bildet, nemlig de to ambulansemennene, som på grunn av sin taushetsplikt ikke hadde mulighet til å forsvare seg, heter det i dommen.

I dommen kommer det også fram at Schjenken i sine 15 år som ambulansemann på Ullevål sykehus har hatt om lag 10.000 utrykninger, og at han ikke har hatt en eneste klage.

– Ikke dekningTingretten har i sin avgjørelse vurdert om Dagbladet hadde tilstrekkelig dekning for sine sterkt kritiske ytringer mot ambulansesjåførene. Retten kom til at avisen ikke hadde slik dekning, og at det ikke var foretatt en grundig nok undersøkelse av saken, blant annet av vitnene på stedet.

– Etter rettens oppfatning utviste ikke Dagbladet tilstrekkelig aktsomhet ved sin journalistikk, heter det i dommen, som konkluderer med at Dagbladet fremsatte en lang rekke rettsstridige ærekrenkende uttalelser som ikke er beskyttet av den alminnelige ytringsfriheten etter Grunnloven og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

  2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  4. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut

  5. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

  6. Travel natt for politiet