Juryordningen er historie fra nyttår – men for noen skal juryen fortsatt avgjøre

Selv om juryen avvikles fra 1. januar, skal skyldspørsmålet i saker som er anket før nyttår avgjøres av en jury bestående av fem kvinner og fem menn.

Publisert: Publisert:

Justis og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener vi får et mer effektivt system når juryordningen avvikles. Med den nye ordningen må domstolene begrunne avgjørelsene om skyldspørsmålet. Det gjør ikke juryen i dag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det ble endelig vedtatt i statsråd fredag at juryordningen skal oppheves fra og med 1. januar. Det betyr at domfelte som fra da av anker til lagmannsretten, skal få sine saker behandlet av en meddomsrett, hvor et dommerpanel sammensatt av to fagdommere og fem vanlige folk avgjør skyldspørsmål og straffeutmåling.

Unntaket er de som har anket dommene sine før nyttår. Her er det gammel ordning som skal gjelde, ifølge overgangsreglene som er vedtatt.

– Lekdommerelementet vil fremdeles stå sterkt, men det ivaretas på en bedre måte. Vi får et mer effektivt system som ivaretar domstolens ressurser, og avgjørelsen av skyldspørsmålet vil gis en grundig begrunnelse i alle saker, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

I juni i fjor ble det besluttet å endre straffeprosessloven slik at juryordningen blir opphevet. Lovendringen fører til at de alvorligste straffesakene i lagmannsretten skal avgjøres av en meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere, og ikke av en jury slik som i dag.

Allerede i 2007 tok riksadvokat Tor-Aksel Busch til orde for å fjerne ordningen. I mai 2015 fastslo både riksadvokaten og Domstoladministrasjonen at rettssikkerheten styrkes dersom juryordningen skrotes.

– Juryen har vært en bra ordning, men alt til sin tid. I dag er det helt andre krav til begrunnelser og et transparent system. Det vil vi få med såkalt meddomsrett, sa Busch til Aftenposten den gangen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ambulanse påkjørt bakfra

  2. – Det vi ser i Norge og landene rundt oss, er en vekker for oss alle

  3. Og nei, vindkraft er ikke den «desidert største nedbyggingen av norsk natur». Det er hyttebyene våre

  4. Saudabu blir ny toppsjef i Equinor: - Det blir bra med en ingeniør

  5. Tre styrepils i 60 knop

  6. Stengt vei på Rennesøy grunnet steinras

  1. Per-Willy Amundsen