Uvisst om det blir noen italiensk rettssak mot mulla Krekar

En uke før den er ment å starte, aner ikke advokat Brynjar Meling om det blir noe av den varslede terrorsaken mot mulla Krekar i den italienske byen Bolzano.

Publisert: Publisert:

Mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling i Oslo tingrett 24. november i fjor, da Krekar først ble framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Domstolen i Bolzano utsatte terrorsaken mot mulla Krekar og fem andre til 23. oktober. En uke før den skal starte, har imidlertid verken Krekar selv eller hans trofaste advokat i Norge, Brynjar Meling, hørt noen ting om den angivelig nært forestående rettsprosessen.

– Vi har ikke mottatt noen informasjon, ingenting er forkynt og Krekar har heller ingen italiensk advokat, sier Meling til NTB.

Ingen reisedokumenter

– Krekar er ikke siktet for noen ting, han er frifunnet i Norge. Videre har han utreiseforbud fra Norge og har heller ingen reisedokumenter. Så det er i så fall mye som ikke er på plass før en rettssak kan starte noe annet sted enn i Norge, sier Meling.

Rettssaken mot Krekar som skulle ha startet i mars, ble utsatt da Krekars daværende offentlig oppnevnte forsvarer, italienske Enrica Franzini, ba om at oversettelsene av telefonavlyttinger av samtaler mellom de seks terrortiltalte skulle verifiseres av eksperter, ettersom hun mente at de kunne misforstås. Retten avviste dette, men utsatte likevel rettssaken fordi påtalemyndigheten ga domstolen enda flere avlyttinger, som måtte oversettes fra kurdisk.

Siden utsettelsen i mars har Franzini blitt løst fra oppdraget med å forsvare Krekar, og det er ikke blitt oppnevnt noen annen, så vidt Meling er blitt gjort oppmerksom på.

Franzini sier til NTB at det er i så fall ikke hun gjort kjent med. Advokaten utelukker samtidig ikke at en utnevning om endring er levert inn i Bolzano, ettersom hun ikke har hatt anledning til å reise dit i det siste.

– Jeg er personlig oppnevnt som forsvarer for Krekar, med mindre han utnevner en annen, noe det er innenfor rettighetene hans å gjøre, opplyser hun.

– Pulveriseres

Krekar er en fri mann i påvente av den varslede rettssaken italienske myndigheter har reist mot mullaen og flere andre. Overraskede nok for norske myndigheter ble utleveringsbegjæringen mot Krekar droppet da PST jobbet iherdig med å få norske domstoler til å utvise den irakisk-kurdiske mannen i fjor.

– Det er bare en bekreftelse på at det ikke er en sak. Til høsten kommer de til å finne på noe annet, sa advokat Brynjar Meling til NTB etter utsettelsen i mars, noe han gjentar denne gang.

– Jeg blir ikke overrasket dersom denne saken pulveriseres og bare forsvinner, sier han.

Franzini sier at høringen som er satt til 23. oktober, mest sannsynlig kommer til å resultere i en ny utsettelse.

– Kalenderen for prosessen er i ferd med å bli gjennomgått, opplyser Franzini.


Fakta om den italienske rettsprosessen mot mulla Krekar

12. november 2015 ble Najmuddin Faraj Ahmad (61), kjent som mulla Krekar, pågrepet i Norge som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen, ifølge NRK.

Mandag 13. mars skulle en terrorrettssak mot seks av de tiltalte i den italienske etterforskningen starte i byen Bolzano. Samme dag besluttet domstolen å utsette rettssaken til 23. og 24. oktober. Dette fordi retten har fått tilgang til flere avlyttinger som må oversettes fra kurdisk, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

I mai i fjor ble fire menn i saken dømt til mellom fire og seks års fengsel.

Verken Krekar eller de to andre tiltalte i Norge, en 39 år gammel norskiraker bosatt i Fredrikstad og en 43 år gammel iraker bosatt i Drammen, ville reise til Italia for å delta i rettssaken. Krekar har ikke fått noe informasjon om når den utsatte saken vil starte.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fastslo i fjor at Krekar og 43-åringen kunne utleveres til Italia, og Høyesterett forkastet anken over avgjørelsen. 30. november i fjor ble det imidlertid kjent at Italia hadde trukket tilbake begjæringen om utlevering. 39-åringen er norsk statsborger og kan ikke utleveres.

Publisert:

Les også

 1. Lagmannsretten: Mulla Krekar kan sendes til Italia

 2. Italiensk politi hevder Krekar hyllet øksedrap

 3. Legger all skyld for Krekar-kaoset på Italia

 4. Mulla Krekar villig til å la seg avhøre av italiensk politi

 5. Krekar hevder han blir feiltolket

Mest lest akkurat nå

 1. Bergingsbil rykket, men ble bedt om å snu – i mellomtiden vokste køene

 2. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

 3. Kollisjon mellom syklister på Sola

 4. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

 5. Mange døde og hundrevis av skadde i Beirut-eksplosjoner

 6. Egersund: Beboere kom seg ut av brennende leilighet

 1. Brynjar Meling
 2. PST
 3. Mulla Krekar