En million må ha nytt pass – turen til utlandet kan ryke

Politiet fraråder folk fra å bestille utenlandsreisen før passet er sjekket. Køene kan bli lange når over en million nordmenn søker om å få fornyet passet.

Etterslepet er stort av folk som droppet å fornye passet i fjor. Politiet anbefaler å sjekke passet før man bestiller tur til utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  • NTB- Helle Høiness
Publisert: Publisert:

Politiet frykter at alle som trenger nytt pass, og myndighetenes smitteverntiltak som passkontorene må forholde seg til, kan føre til lange ventekøer for å få pass. Foto: Vidar Ruud / NTB

På grunn av pandemien avbestilte de fleste av oss utenlandsturer i fjor. Mange droppet samtidig planen om å få fornyet passet.

I et normalår får politiet omkring 700.000 søknader om nye eller fornyet pass. I tillegg var det i fjor 400.000 færre enn vanlig som søkte om pass, opplyser Politidirektoratet. Tallene omfatter også barn, som fornyer pass oftere enn voksne, og nye statsborgere.

Lange køer

Politiet frykter at alle som trenger nytt pass, og myndighetenes smitteverntiltak som passkontorene må forholde seg til, kan føre til lange ventekøer for å få pass.

Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet opplyser at etaten har stor oppmerksomhet på situasjonen. Det legges planer for hvordan man skal løse dette sammen med politidistriktene. Det kan bli aktuelt å utvide åpningstidene.

– Vi har stor forståelse for at det kan være frustrerende. Samtidig må vi følge de gjeldende regler og ta hensyn til smittevern. Vi legger ut timer fortløpende på politiet.no, sier Vandvik.

Derfor anbefaler han publikum å sjekke litt senere hvis man ikke finner time med en gang.

Etterslep i Oslo

Bare i Oslo-området er det et etterslep på 100.000 pass.

– Vi forventer svært mange henvendelser om å fornye passet eller søknad om nye pass når samfunnet åpner opp, sier Torill Sorte, leder av felles enhet for utlending og forvaltning i Sørøst politidistrikt.

Hun fraråder folk å bestille utenlandstur før det er sjekket om passet er gyldig. I Sørøst er det sju lokalsteder der man kan ordne passet, men det må bestilles time i forkant.

Publisert:
  1. Pass
  2. Reise

Mest lest akkurat nå

  1. Overtidsdrama - cupskrell på Lassa!

  2. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

  3. Island stenger ned nok en gang

  4. Solskjær forlenger med Manchester United

  5. Spilte på lag med stjernene: Nå er han storscorer for lokal klubb

  6. Luftambulanseoppdrag på Skomakernibbå i Hjelmeland