Letter på rådene for fullvaksinerte i hjemmet, men ikke i det offentlige rom

Regjeringen letter på rådene for fullvaksinerte i hjemmet, men ikke i det offentlige rom. Det opplyste helseminister Bent Høie onsdag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 174 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli alvorlig syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse.

Like regler i offentligheten

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 for vaksinerte. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre. Dette gjelder selv om man ikke merker at en selv er smittet.

– Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være like for alle i det offentlige rom, sier Høie.

Han understreker at det er behov for enkle og tydelige råd og regler der mange omgås.

Høie bekreftet på spørsmål fra salen at friske folk utenom risikogruppen nå kan klemme fullvaksinerte uten å bryte smittevernreglene.

Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at besteforeldre kan gi klem til barnebarn en uke etter at de er fullvaksinert.

Råd for fullvaksinerte:

 • I private hjem og i bilen kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre vaksinerte selv om de er i risikogruppen.
 • Fullvaksinerte kan ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.
 • Fullvaksinerte bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.
 • Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, bruk av munnbind.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN I OPPTAK

Koronasertifikat kommer

– Etter hvert som stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antallsbegrensninger og andre generelle smitteverntiltak i samfunnet kunne lettes for alle. Samtidig jobber vi med et nasjonalt koronasertifikat, påpeker Høie.

Koronasertifikatet vil inneholde informasjon om vaksinestatus, gjennomgått covid-19 og nyeste teststatus. Dette kan føre til at det også blir enkelte lettelser i det offentlige rom for de som har dette sertifikatet i orden. Men det vil da ikke bare være mulig gjennom vaksine. 

– Vi ser også på å se hva vaksinestatus skal ha å si for karanteneplikt, sier Høie.

Over 1,2 millioner nordmenn har fått første dose av koronavaksinen i Norge, mens nærmere 310.000 har fått andre dose og dermed er fullvaksinert.

Strengere innreiseregler fra India og naboland

- Smittesituasjonen i blant annet India er svært alvorlig. For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler for reisende fra India og tilgrensende land i tillegg til Irak, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Det innføres pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan med noen svært få unntak. Det vil si at også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell.

De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12:00. Alle som har avreise fra disse landene og ankommer Norge etter dette må på karantenehotell. 

Mæland: Kan komme nye innreiserestriksjoner

Monica Mæland varsler at det kan komme nye innreiserestriksjoner på kort varsel. Samtidig endrer regjeringen testreglene.

Testreglene endres slik at alle som har vært utenfor EØS- og Schengen-området ti siste døgn og har positiv test ved ankomst også må ta en PCR-test på grensen.

– Man kan altså ikke gjøre det i løpet av de neste 24 timene. Man må gjøre det på grensen, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hun sa at det også er sånn at alle personer som kommer til landet, og som kan holde seg hjemme i karantenetiden, blir pålagt en ny koronatest etter sju dager.

Hun sa også at smittesituasjonen globalt tilsier at det raskt kan komme nye innreiserestriksjoner.

– Derfor må vi for eksempel regne med at enda flere vil måtte på karantenehotell. Dette er endringer som kan komme på kort varsel, sa Mæland.

FHI: Smitten synkende – R-tallet anslått til 0,7

Smitteutviklingen er fortsatt synkende, men det er betydelig forskjell mellom fylkene, ifølge FHI. Reproduksjonstallet estimeres til 0,7 forrige uke.

Anslaget er gjort på beregninger som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, ifølge ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Modelleringer viser ellers at trenden har et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 25. mars på 0,81.

Forrige uke ble det meldt om 3200 smittede her i landet. Det var en nedgang på 14 prosent fra uken i forveien og ned 51 prosent fra toppunktet i midten av mars.

Les også

Oversikt: Disse korona­reglene gjelder nå

Publisert:

Korona-viruset

 1. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 2. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 3. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 4. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 5. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 6. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Bent Høie
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Monica Mæland