Krever manuell telling av stemmene – kan forsinke valgresultatet

Regjeringen skjerper sikkerheten rundt stortingsvalget og pålegger alle kommuner å telle alle stemmer manuelt. Det kan forsinke resultatet.

Kommunaldepartementet skjerper sikkerheten rundt datasystemene i forbindelse med valget og pålegger alle kommuner å telle alle stemmer manuelt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I landets to største byer regner valgstyret med at endringen kan hale ut tiden før valgresultatene er klare.

– Det viktigste for Oslo kommune er å levere et korrekt valgresultat. Endring i opptellingsrutiner kan imidlertid bety at levering av resultatet fra forhåndsvalget i Oslo kommune blir noe forsinket, skriver kommunen i en kunngjøring fredag.

Valgstyret i kommunen skal diskutere saken på et møte mandag. Tema vil være hvordan kommunen skal telle de om lag 150.000 forhåndsstemmene som er avgitt. Siden 1980-tallet har forhåndsstemmer i Oslo blitt talt maskinelt to ganger.

– En stor ekstrajobb

Også i Bergen regner de med forsinkelser.

– Dette blir en stor ekstrajobb for oss. Vi vil jo finne løsninger, men akkurat nå ser jeg dem ikke helt. Vi må prøve å få det til uten altfor store forsinkelser, sier leder for valgseksjonen i Bergen kommune Elin Solberg til NRK.

Hun forteller at de har én person i valgorganisasjonen som har vært med på manuell telling i et slikt omfang tidligere, på 90-tallet.

– Vi får håpe at hun husker godt, og kan hjelpe oss med å organisere dette. Vi må lage oss en rutine som gjør at vi får sikkerhet i tellingene våre, sier Solberg.

Ny forskrift

Det er en ny forskrift fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet som pålegger alle kommuner å telle stemmene manuelt i den første foreløpige tellingen i det kommende stortingsvalget 11. september.

I drøyt 200 norske kommuner har stemmene inntil nå bare blitt telt maskinelt, men etter å ha vurdert sårbarheten sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), går Valgdirektoratet inn for at alle stemmer også skal telles manuelt.

– Det er ingen indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valg-gjennomføringen. Det er imidlertid økende aktivitet og oppmerksomhet, også internasjonalt, om noen av de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko, skriver departementet i en pressemelding fredag.

– Tillit avgjørende

Ved valg i Norge telles alle stemmer tre ganger, som bestemt i valgloven: En foreløpig førstegangstelling i valglokalet, en endelig opptelling av valgstyret og til sist en kontrolltelling i regi av fylkesvalgstyret. I dag teller om lag 200 av kommunene manuelt i den foreløpige tellingen, men maskinelt i runde to. Hos fylkeskommunen telles stemmesedlene maskinelt.

– Trygghet og tillit er avgjørende i gjennomføringen av valget. Vi skal ikke være naive eller la det herske usikkerhet rundt sikkerheten ved norske valg. Velgerne skal være trygge på at valgresultatet er korrekt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Ettersom omtrent halvparten av norske kommuner allerede teller stemmer manuelt, vil de dermed heller ikke merke noen forskjell med forskriften. For de øvrige kommunene vil det medføre noe ekstra arbeid.

– Dersom kommunene starter forberedelsene til opptellingen i god tid, vil de aller fleste kommuner kunne være ferdig med et foreløpig resultat til samme tid som ved tidligere valg, sier kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i valgdirektoratet.

Hun understreker at endringen kun vil ha betydning for når den foreløpige opptellingen er ferdig.

Publisert: