Husk å stille klokken natt til søndag: Derfor må du stille klokken

FORVIRRET? Klokken skal en time frem i natt. Men trolig fikser mobilen din den saken, slik at du kommer deg opp til rett tid.

Nå er den helgen her igjen. Du skal stille klokken. Men vet du hvorfor vi gjør det?

  • Torunn A. Aarøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Skal viserne stilles frem eller tilbake? Noen av oss blir alltid like usikre hver kan klokken skal stilles.

Natt til søndag er det igjen klart for sommertid. Da kan det være lurt å huske på denne regelen: Du skal alltid stille klokken mot sommeren.

God huskeregel

En alternativ huskeregel er denne: Du skal gjøre som med hagemøblene: Om våren setter du dem frem (og du stiller klokken frem). Om høsten setter du dem tilbake til lagring (du stiller klokken tilbake), skriver Bergens Tidende.

Natt til søndag skal du altså stille klokken en time frem klokken 02. Dermed får du en time mindre i sengen hvis du har gjort avtaler søndag morgen.

SKREKK OG GRU: Sommertid er jo egentlig en gladnyhet. Men litt forvirrende er det hver gang klokken skal stilles.

Lansert på 1700-tallet

Men vet du hvem som først kom på dette med sommertid og vintertid?

Først ute var Benjamin Franklin. Han lanserte ideen i et humoristisk essay i 1784, men dette ble aldri noe av. Først rundt 1910 ble konseptet faktisk vurdert for alvor.

I 1904 kom britiske William Willett som mer konkrete planer om å innføre sommertid. Grunnen var at de ville utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.

Willett kom med et forslaget som kunne ha gjort det enda mer komplisert å stille klokken: Hva med 80 minutter for å spare energi?

Det ble heldigvis ikke noe av.

Ville spare olje

Så gikk det noen år og første verdenskrig tvang frem sommertid for første gang. Den ble innført i Østerrike og Tyskland 30. april 1916. De stilte klokken fra 23.00 til 24.00 dette året. Da var målet å spare energi og dermed olje, som det var lite av under krigen.

En rekke europeiske land, også Norge, fulgte med det samme året. Men sommertiden ble ikke endret permanent. Under andre verdenskrig og på begynnelsen av 1960-tallet kom den tilbake noen steder.

Først fra 1980 ble det fast sommertid i Norge. I 1996 ble sommertiden den samme i alle EU-landene, og Norge følger nå EUs sommertid.

Ett land stiller ikke

Omtrent 70 land justerer for sommertid nå. Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjeldnere sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

Men ett nordisk land stiller ikke klokken: I Europa er det bare Island som ikke justerer klokken for sommertid.

Sommertid starter etter EU-kommisjonens bestemmelser alltid siste søndagen i mars.

Lengre tid på byen?

Og skal du på byen natt til søndag? Da er det alltid litt forvirring denne helgen. I 2015 var det kaos da skjenkestedene ville holde lenger åpent.

Nå forholder Bergen kommune seg til nasjonale regler. De sier følgende:

«Skjenkesteder som har skjenketid til kl. 02.00 eller senere, må stenge skjenkingen på det tidspunktet klokken stilles frem, altså kl. 02.00. Klokken er da 03.00 etter ny tid.»

Bergen kommune understreker også at utestedene som har utvidet skjenketid til klokken 02.30 må stenge kl. 02.00.

Sommertidsminister

Egentlig er ikke sommertid noe du må bekymre deg for. Nå stiller de fleste mobiler seg selv. Det gjelder også om du har satt på vekkeklokken på mobilen. Men husk å sjekke klokken på stekeovnen og mormorklokken på veggen!

Hvis du synes det er noe tull å stille klokken, så kan du klage til bergenser Monica Mæland. Næringsministeren er nemlig ansvarlig for tiden, ettersom hun er ansvarlig statsråd for Justervesenet.

Publisert:
  1. Sommertid
  2. Skjenkebevillinger

Mest lest akkurat nå

  1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

  2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

  3. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

  4. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

  5. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

  6. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg