Regjeringen vil gjøre Stavanger til IKT-lokomotiv

Jan Tore Sanner vil bruke 125 millioner kroner for å gjøre Kommune-Norge til en digital vinner.

Regjeringen ser til Stavanger når 125 millioner settes av til storbyer i et digitalt løft som kan bidra til å holde Kommune-Norge i Europa- og verdenstoppen.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Velferdsteknologi som gjør at eldre kan bo lenger hjemme. Tildeling av barnehageplass som kan skje på mobilen.

Nå skal det deles og samarbeides både om utviklingen av digitale løsninger og regningen for det.

– Bergen kommune har tatt i bruk den første kommunale roboten, Digifrid, som driver enkel saksbehandling og jobber for 12 medarbeidere. Dette har Bergen gjort, men det er ingen grunn til at dette skal være en tjeneste kun for Bergen, det kan også være for andre kommuner, sier Sanner, minister for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT).

125 millioner

25 millioner i år og 100 millioner neste år øremerkes nå av regjeringen og Sanner i et løft han tror vil gjøre Kommune-Norge til en digital vinner.

Dette presenteres torsdag i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen.

Kommuner som er i front, skal få penger for å utvikle og dele løsninger.

Les også

Regjeringen moderniserer domstoler for over 200 millioner

Les også

Krisemilliard fra regjeringen henger i en tynn tråd

Les også

Her sitter Høyre-politikerne som ikke forstår Rogaland

Slik kan det funke: Stavanger kommune får tilgang på en KS-styrt pott med utviklingspenger til nye digitalprosjekter. Stavanger må selv bidra med en pengesum, og løsningen må kunne brukes av alle kommuner i Norge. Hvis Haugesund vil bruke Stavangers løsning, må Haugesund legge penger i potten. Slik kan dette etter hvert bli selvfinansierende, øke sjansen for realisering av prosjekter og gi en mer rettferdig fordeling av kostnad og gevinst.

– Tanken er at når Stavanger kommune utvikler et nytt digitalprosjekt som kan bidra til effektivisering, bedre tjenester, enklere hverdag for innbyggere og frivillige organisasjoner, så må prosjektet kunne brukes av alle hvis Stavanger skal kunne bruke noe av utviklingspengene.

– Åpne løsninger?

– Ja, sier Sanner.

– Hvis Horten kommune ønsker å bruke Stavangers løsning, må Horten kommune betale noe penger tilbake til denne potten. Det betyr at du får et spleiselag hvor lokomotivene for digitalisering kan hente noen utviklingsmidler. Kravet er at det som utvikles, kan brukes av alle, så kan andre kommuner uten sterke miljøer og økonomiske ressurser, betale noe penger tilbake i potten og bruke tjenesten, sier Sanner.

– Totale IKT-kostnader for kommunal sektor var for 2014 beregnet til drøyt 7,3 milliarder kroner. Da er vel dette en dråpe i havet?

– Det inkluderer veldig mye. Det inkluderer investeringer i maskiner og alt mulig rart. Det å utvikle digitale tjenester koster ikke all verdens. Men ofte er det behov for noen ekstra midler for å komme i gang. Det vi har sett at de store digitale prosjektenes tid er forbi. Det er de små og mellomstore som har de største samfunnsmessige gevinstene, sier han.

Torsdag presenterer regjeringen revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen. Her er (f.v.) Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie avbildet under Høyre-landsmøtet.

– Verdens beste

For at Norge fortsatt skal ha «en av verdens beste kommunale sektorer om fem til ti år», tror kommunal- og moderniseringsministeren at kommuner må innfri innbyggeres behov og forventninger om å få tjenesten rett i hånden, som byggesaksbehandling fra kjøkkenbenken.

Sanner tror gevinsten «kan bli enorm».

– I tillegg har kommunene behov for mange tusener flere ansatte i skoler, barnehager og eldreomsorg. Skal de få flere mennesker til velferdstjenestene, må de effektivisere sine kommunale administrasjoner, sier Sanner.

Han peker på store, veldokumenterte IKT-forskjeller mellom kommunene.

– Det er en del små kommuner med svake fagmiljøer som er veldig avhengig av enkeltpersoner og ildsjeler, og så har du storbyer som Oslo, Bergen og Stavanger, som har sterke IKT-miljøer. Jeg mener at Stavanger, Bergen og de andre storbyene kan være lokomotiver for digitalisering i Kommune-Norge, sier Sanner.

– I europatoppen

Slik kan en løsning for Stavanger bli en løsning for hele Kommune-Norge.

Da må kommunene også bla opp, men kostnadsfordelingen er ikke avklart.

– Nei, men vi varsler dette nå. Stat og kommune er overmodne for å tenke mer helhetlig stat-kommune, tenke brukere og slutte å tenke i sektorer. Vi er i kontakt med KS om dette og skisserer nå en hovedmodell. Selv om vi går ned til om lag 350 kommuner, er det fortsatt for mye med 350 løsninger, sier han.

– Vi må også lage system som sørger for at et digitaliseringsprosjekt likevel blir realisert, selv om kostnaden kommer i Husbanken og gevinsten kommer i kommunen. Det betyr at når staten utvikler digitale løsninger, der største del av gevinsten kommer i kommunene, må kommunene være med og betale for det, sier Sanner.

– Norge er blant Europas aller fremste land i digitalisering. Den siste EU-rangeringen plasserte Norge på 2. plass, rett etter Danmark. Vi er blant landene i Europa som nå har de sterkeste løftene på det digitale området, sier han.

Avdramatiserer

Sanner beroliger dem som frykter at hackere enkelt kan påvirke avviklingen av stortingsvalget:

– Nei, vi har gode tester og sikring av valgsystemet vårt, sier han etter NTB-omtale av følgende tirsdag:

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim frykter ikke at hackere vil være i stand til å påvirke selve avviklingen av stortingsvalget, men at det vil være enkelt for aktører med onde hensikter å påvirke debatten.

Sanner mener Norge har større motstandskraft enn en del andre land mot påvirkning av valgdebatten og falske nyheter i regi av datakriminelle.

– Vi har et rimelig høyt utdanningsnivå. Vi har sterke mediemiljøer. Selv om folk er mye på Facebook, så leser man fortsatt Stavanger Aftenblad. Vi har kanskje større motstandskraft mot den type angrep. Dette er noe man ser brer om seg, men generelt tror jeg det norske samfunnet er bedre rustet enn en del andre.

– Men hacking av det valgtekniske systemet har du ingen tro på?

– Nei, vi kjører gode tester på det og har god datasikkerhet, sier Sanner.

Publisert:
 1. Digitalisering
 2. Velferdsteknologi
 3. Jan Tore Sanner
 4. Høyre (H)
 5. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 2. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 3. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 4. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 5. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 6. Rogaland topper fylkes­statistikken i TV-aksjonen