I Stavanger kan en 19-åring bli regissør over natta

19-åringen Johannes Toft gikk med en idé. Plutselig skulle han styre et profesjonelt produksjonsteam, instruere en kjent skuespiller og ideen hans skulle bli film.

Publisert: Publisert:

Johannes Toft har spilt inn sin egen kortfilm her på Kongsgård. Foto: Carina Johansen

 • Magnus Kallelid
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Var det litt skummelt dette her?

– Ja, jeg synes det. Det er min første film, jeg har aldri gjort noe sånt før, forteller Johannes Toft.

Han er tilbake i skolegården på Kongsgård i Stavanger, der han inntil nylig var elev. Her skulle han også plutselig få spille inn sin egen kortfilm, som nå er ferdig laget og skal prøve seg på filmfestivaler.

Tidligere i år vant han en manuskonkurranse i regi av studentfilmfestivalen Amandus på Lillehammer. Dermed begynte hjulene å snurre, og Filmkraft Rogaland tilbød ham å realisere manuset til kortfilm. Som mentor fikk han Arild Østin Ommundsen, regissøren bak lokale klassikere som «Mongoland» og «Monstertorsdag».

Johannes Tofts kortfilm handler om den autistiske gutten Anton, spilt av Fridtjov Smith-Gahrsen Tvedten. Foto: Rune Sørensen/Vinterfilm

Om synonymer og antonymer

Kongsgård-medelevene Fridtjov Smith-Gahrsen Tvedten og Susanna Suttie fikk hovedrollene. Og selveste Ole Christoffer Ertvaag, han fra «Unge lovende» og «Mannen som elsket Yngve», slengte seg på som skuespiller.

– Jeg kjente litt på presset da han dukket opp, smiler 19-åringen.

Ole Christoffer Ertvaag var med i rollen som sosialarbeider. Foto: Rune Sørensen/Vinterfilm

For selv hadde han aldri drevet med film før.

– Hvor kom dette fra?

– Det startet med ideen til navnet på kortfilmen, «Antonym». Antonymer er jo ord som har motsatt betydning. Der kom ideen til Synne og Anton.

Anton er autist og prøver å få kontakt med Synne ved å legge tegninger i skapet hennes. Navnene deres spiller på synonymer og antonymer.

– De er motsetninger. Hun er en som tar kontakt, og han er inneslutta. Men de blir likevel plassert i samme bås fordi begge er litt utenfor. Kanskje er vi alle likere enn vi tror, kanskje er vi alle egentlig synonymer.

– Og så skulle du fortelle hele denne historien bare på ti minutter og med ganske få personer?

– Ja, det er ikke akkurat «Love Actually» dette her, ler Toft.

Johannes Foto: Carina Johansen

Mulig å leve av

Hvordan ser så framtiden ut for den såkalte Stavanger-bølgen innen norsk film? Lederen for talentutviklingsopplegget i Filmkraft Rogaland mener det ser lys ut.

– Vi har mange dyktige unge som skal bære filmen videre når de etablerte er ferdige. Etter hvert går det an å leve av å lage film, mener Anne Lærdal.

– Det går an?

– Ja, det er nok beinhardt, men å leve av film er absolutt mulig i vår del av Norge. Det kunne du nok ikke for ti år siden hvis du ikke pendlet. Det kommer flere og flere produksjonsselskap til, utstyret er blitt lettere tilgjengelig og film brukes på stadig flere måter. Her i Stavanger er det ikke så lang vei mellom nye og profesjonelle, og jeg opplever at de inkluderes fort.

Susanna Suttie spiller Synne, som ikke vil ha Antons tegninger. Foto: Rune Sørensen/Vinterfilm

Setter karrierer i gang

Lærdal forteller at skuespillere og regissører er lette å hanke inn til de unges prosjekter.

– Det er kjekt når store navn stiller opp. Vi kjører jo produksjonen på samme måte som med profesjonelle. Sånne som Ole Christoffer Ertvaag var det bare å spørre, så stilte han.

– Det er jo en sjanse å ta å gå så tungt inn i prosjektene til uerfarne regissører?

– Absolutt, men det er sånn vi finner talenter. Finner de ut at det er det de vil, har jeg klart å sette i gang en filmkarriere. Men det er en like viktig erfaring om de velger ikke å drive videre med dette, da har vi også hjulpet dem. Så det er positivt uansett.

19-åringen selv har ikke bestemt seg for om det blir en framtid med film. Men til høsten reiser han på folkehøyskole i Danmark, på European Film College i Ebeltoft, for å prøve seg mer på filmproduksjon.

– Så får jeg sjekke om det er film jeg vil drive med, sier Toft.

Lærdal roser den unge regissørens debut.

– Vi velger bare ut én eller to i året, og han utmerket seg. Han har en voksen tolkning av denne gutten i filmen som ikke sier noen ting. Han klarer å formidle at det å ikke være som alle andre ikke trenger å være feil. Og det er ganske vakkert.

Inntil nylig var Johannes Toft elev på Kongsgård. Foto: Carina Johansen

Publisert:

Les også

 1. Støtte til filmer om rock og kunst og krig

 2. Frp vil ha private investorer inn i Filmkraft: - Vi må åpne opp for de som faktisk har lidenskap for film

 3. Norsk klima-kortfilm vant pris i Frankrike

Mest lest akkurat nå

 1. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir «rødt»

 2. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann

 3. Mann ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

 4. Nytt smittetilfelle i Stavanger

 5. Slik er hverdagen til bussjåførene som streiker

 6. Trump frykter han går rett fra Det hvite hus til fengsel

 1. Filmkraft Rogaland
 2. Arild Østin Ommundsen
 3. Film
 4. Kongsgård
 5. Rogaland