33 år etter knalldebuten

Første lørdag i september åpner Sigvard Marnburgs tredje utstilling på prestegarden. Han som egentlig ikke skulle bli kunstner.

Sigvard Marnburg har valgt tittelen «Søk» på den kommende utstillingen. Foreløpig er arbeidene plassert på vegger hjemme i Stavanger.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Skjønt, ikke helt tilfeldig at det ble slik. Han var opptatt av kunst og et ivrig medlem i Stavanger kunstforening. Alt endret seg etter at han inviterte en gjeng fra foreningen hjem til seg. Marnburg bor fortsatt i dette huset, ikke langt fra det som nå er Kunsthall Stavanger.

– Roland Lengauer, intendant i kunstforeningen, var en av gjestene. Da han fikk se noen av bildene mine, spurte han om jeg ville stille ut, forteller kunstneren, som var 52 år da han debuterte. Nå blir han snart 85 og har fortsatt lange arbeidsdager i atelieret, men savner Galleri Sult. Og røper at han godt kunne tenkt seg å knytte seg til et nytt galleri.

Sigvard Marnburg stilte ut på galleri Sult i 2007. Den gangen malte han med plastkort og kniv.

Autodidakt/selvlært

«En sterk debut» skrev kunstkritiker Trond Borgen i Aftenbladet om utstillingen i januar 1985.

«Det er ikke ofte det skjer. At en autodidakt på en utstilling ganske plutselig springer ut i full blomst og presenterer en stor produksjon av moden, gjennomtenkt og avklaret kunst,» fortsatte Borgen.

– Tror du det hadde blitt flere utstillinger på deg om du ikke hadde fått denne starten?

Marnburg forteller at han alltid har hatt komplekser fordi at han ikke har noen akademisk kunstutdannelse.

Han ville gjerne vært med i Bildende Kunstneres Forening Rogaland, fordi han følte det ville bedret statusen hans i miljøet. Søknaden han sendte for mange år siden ble behandlet i Oslo, men det endte med avslag.

– Jeg er jo til og med kjøpt inn av kulturrådet og flere faste samlinger, men det skjedde senere, sier han nå.

Etter debuten fikk han tilbud om utstilling i Galleri Vognhuset samme år. Han tror kanskje ikke det ville blitt noe av verken denne, de tre utstillingene på Hå gamle prestegard, eller alle årene som kunstner, hadde det ikke vært for den gode starten.

Men uansett, han har gått videre, og det ble med den ene utstillingen med collager, i Stavanger kunstforening for 33 år siden.

Stiller ut malerier og tegninger

Utstillingen på prestegarden kommer til å ha gåtefulle, drømmende, sivilsasjonskritiske, undrende malerier og dessuten tegninger. Sistnevnte beskrives av Marnburg som «någen løgnaser» og litt kvasifilosofi.

Når det gjelder maleriene, omtales de som surrealistiske og science-fiction av visningsstedet. Men kunstneren benekter at han er surrealist. I den grad der finnes surrealistiske elementer, handler det om arven etter surrealismen. For kunstretningen som oppsto på begynnelsen av 1920-tallet, er forlengst passert.

– Eksistens, tid og rom, sier Sigvard Marnburg. Vi som lever nå er bare et lite pust, tiden kan ikke måles, den er et abstrakt begrep, som følelser.

Men all steinen i bildene hans er fast og konkret, her representerer de vårt eldste element, tidens gang. Marnburg hadde atelier på Sjernarøyene, hvor der er mye stein, som på Jæren og Hå gamle prestegard.

Arbeidene som skal på utstillingen henger framdeles hjemme i Stavanger, i trapperommet utenfor atelieret hans. Her ligger også en nøyaktig tegning over gallerirommet.

– Det er vel interiørarkitekten i meg, bemerker Marnburg. Som Hans Eyvind Næss skriver i boken om Sigvard Marnburg fra 2008. «Hans utdannelse bærer et klart preg av han var ment å skulle arbeide i familiebedriften.»

Sigvard Marnburg drev magasinet J.F. Marnburg sammen med sine to brødre i mer enn 20 år. Han gikk på handelsgymnaset og fikk blant annet ett års opplæring i Magasin i København. Og kan blant annet viste til en godkjent diplomoppgave fra Indendørs Arkitektakademiet i samme by.

Les også

 1. Maleriet som fikk henne til å føle seg skikkelig voksen

 2. - Det gåtefulle må være der

 3. Byens første rulletrapp ruller fortsatt oppover

Publisert:
 1. Kunst
 2. Hå gamle prestegard
 3. Utstilling

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 3. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 4. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 5. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

 6. Katten Tiril forsvant på bossplassen