Anders Moberg får Stavanger kommunes kulturpris for 2017

Cellisten, formidleren, læreren, dirigenten, entusiasten og ildsjelen Anders Moberg får Stavanger kommunes kulturpris for 2017.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– I snart 30 år har Moberg spredd musikkglede til publikum i Stavanger. Han har lagt ned en stor innsats utover sitt daglige virke, og har brukt utallige timer på barn, unge og amatørmusikere. Anders er en kulturaktør som har betydd veldig mye for veldig mange i musikklivet. Han er høyt verdsatt av veldig mange, og har jobbet like ivrig og iherdig med amatørmusikere som med sine profesjonelle kolleger i symfoniorkesteret. Han er en særdeles verdig og fortjent kulturprisvinner, sier kultursjef Rolf Norås i en pressemelding.

Anders Moberg jobber som cellist i Stavanger symfoniorkester, dirigent for Stavanger amatørsymfoniorkester og lærer ved Stavanger kulturskole. Han er født i Göteborg og blir den første svensken som får Stavanger kommunes kulturpris. Moberg studerte ved Musikhögskolan i Göteborg hos Guido Vecchi og to år i London under cellisten og pedagogen William Pleeth. Etter starten som kammermusiker i Ceciliaensemblen i Göteborg flyttet han til Nord-Norge i 1978. Der arbeidet han som landsdelsmusiker i kammergruppen Arctimus som spilte rundt 100 kammerkonserter per år. I 1989 kom han til Stavanger som nestgruppeleder på cello i SSO.

Anders Moberg

Dirigent i 27 år

SSO-publikummet vil kjenne ham som en mye brukt konsertkonferansier, og han har gitt verkorienteringer for orkesteret i mer enn 20 år. Han har vært aktiv i mange kammerensembler i sin tid i Stavanger, undervist i cello privat, i kulturskole og på videregående skole, ledet et kammerorkester for strykerstudentene ved Rogaland musikkonservatorium i flere år og undervist kammermusikk i talentprogrammet Lørdagsskolen i ti år. Moberg har også vært Stavanger amatørsymfoniorkesters dirigent i 27 år.

På tross av det omfattende aktivitetsnivået var han svært overrasket da kultursjef Rolf Norås ringte ham med nyheten for en tid tilbake.

Ordfører Christine Sagen Helgø, Anders Moberg og kultursjef Rolf Norås.

– Jeg satt på et hotellrom i Moskva da Rolf ringte. Jeg har sjelden vært så overveldet. Dette er helt utrolig, sier han.

Samspill og formidling

Selv trekker han fram to ord som beskriver hans virke: Samspill og formidling.

– Alt jeg har gjort har handlet om samspill og formidling. Samspill er sentralt, uansett om det dreier seg om et stort orkester, en kvartett eller forhold mellom lærer og student, sier han.

Like viktig har formidlingsbiten vært. Selv mener han å ha varemerket ordet «av-pingvinisering».

– Symfoniorkesteret var modige som lot en ukjent svenske fortelle om verkene til publikum på konsertene. Det har blitt rundt 260 verkorienteringer, og det har vært stas å få lov til å være et ekstra bindeledd mellom kunsten og publikum. For meg har det vært viktig å få publikum mer involvert i det vi gjør, sier han.

I tillegg til kulturprisen delte ordfører Christine Sagen Helgø ut sju kulturstipender på 50.000 kroner til følgende kunstnere:

  • Michelle H. Flagstad, danser
  • Anna Ihle, billedkunstner
  • Alf Terje Hana, musiker
  • Jens Borge, musiker
  • Ann-Kristin Sørvåg, sanger
  • Silje Salomonsen, skuespiller
  • Line Horneland, musikk, installasjon, tverrkunstneriske konstellasjoner
Publisert: