Forvandler det trivielle til abstrakt kunst

Byens butikker bugner av sko, klær og vesker. I fjernsynet triller Lotto-kulene i berg— og dalbane. Biler står parkert i garasjer og ferjer. Men der folk flest i slike objekter ser noe nyttig, fanger Roald Kyllingstad inn motiver som han forvandler til kunst.

Publisert: Publisert:

56 verk av stavangerkunstneren Roald Kyllingstad stilles ut i Stavanger kunstmuseum fra i dag.

  • Kristin Aalen
    Kulturjournalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Litt til venstre over midten ses refleksen av kunstnerens hånd idet han fotograferte utstillingsvinduet fra utsiden. Oftest fjerner han slike detaljer, men her fungerte det i rytmen han lette etter.

-Jeg ble fascinert av de svarte feltene i stolryggene, men også i rommet mellom stolene og de bittesmå fargeflatene i lokalet for øvrig, forteller Kyllingstad.

Svarte stoler i en frisørsalong. Sløyfepyntede montre i en skoforretning. Tause utstillingsdukker i stilige klær, ventende på kjøpelystne kunder. Hyller, rekkverk, speil og stativer. Alt er elementer som Kyllingstad de siste 15 årene har foreviget med sitt kamera og foredlet med pastellkritt.

— Jeg går gjerne og kikker i butikkvinduene på kveldstid. Eller jeg ser ferjedøra åpnes og lyset bli reflektert i bilene på dekk. Finner jeg interessante flater, former og reflekser, ta jeg bilde, forteller kunstneren.

Han viser Aftenbladet verket "Vindu". Man aner et par tightskledde dameben i lekre stilettsko, omgitt av gjennomsiktige kasser dandert med sløyfer. Men øyet strever med å oppfatte hva alt egentlig er. Kyllingstad peker opp til venstre for bildets midte.

— Der ser du refleksen av hånden min idet jeg fotograferer. Som regel fjerner jeg slike detaljer, men her fungerte det i rytmen jeg leter etter.

Abstrakte komposisjoner

For der vanlige forbrukere ser kjoler, håndvesker, frisyrer, sko og paraplyer, ser kunstneren med et sitt blikk lysreflekser, skygge og farger; rektangler, kvadrater og linjer.

— Når jeg har tatt bilde av noe interessant, prøver jeg meg fram for å finne tyngdepunktet. Kanskje beskjærer jeg litt eller taper sammen deler av flere foto.

I resultatet gjenkjennes det konkrete forelegget, men helheten framtrer som en abstrakt komposisjon.

Stavanger kunstmuseum viser i sommer 56 verk av Kyllingstad samt eksempler på hans særpregede teknikk med å forvandle foto til pastellmaleri. Inspirasjonen kommer dels fra den tyske kunstneren Gerhard Richter fra midten av 1960-tallet, dels fra amerikaneren Richard Estes tidlig i 70-årene.

I "Svarte stoler" har Kyllingstad satt sammen deler fra to ulike vinkler av en frisørsalong.

— Jeg leter etter noe jeg ser for meg. Må finne en riktig rytme. Mens jeg arbeider intenst med detaljene, gjerne i flere måneder, glemmer jeg hva fotoet egentlig framstiller og blir opptatt av form og farge, grafiske linjer og stramme streker.

— Det er ingen levende mennesker i bildene. Hvorfor ikke?

— Mennesker ville ta for mye oppmerksomhet. Jeg vil at man skal bli opptatt av hele bildeflaten.

Fingermaling i pastell

Sett med et overflatisk blikk kan det synes som Kyllingstad stiller ut fotografier. Straks du ser nøyere etter, oppdager du kunstnerens nennsomme håndarbeid.

— Pastellmaleri er krevende fordi man ikke må velge feil farge. I oljemaleriet kan ny farge lett legges på den gamle. Men hvit pastell kan ikke dekke svart, da trenger det mørke gjennom. Altså må jeg bestemme hva som skal være mørke og lyse flater. Så bruker jeg fingrene som pensler og stryker ut krittet. Litt kan jeg rette ved å viske, men radikale forandringer går ikke. Teknikken passer meg godt, i motsetning til oljemaleri der man må vente til fargen tørker.

Museets kunstformidler, Inger Margrethe Lund Gudmundson, skriver i et katalogessay at melankoli og kulturkritikk kan leses inn i Kyllingstads verk. Selv vil han ikke tolke bildene sine.

— Men det er helt greit at andre ser slike motiver og sinnsstemninger. Jeg har bare lyst til å lage bilder av det trivielle – på en intuitiv måte, sier kunstneren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gult farevarsel: Kan bli vindkast opp mot 30 m/s ved kysten på mandag

  2. Planen var bobiltur på 3000 kilometer. Det ble 15 – til Ølberg

  3. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

  4. Barnepsykolog om Alex-saken: – Avdekker svikt på svikt på svikt

  5. Brudd på vannledning i Sandnes

  6. Stoltenberg bekrefter påstand om «dramatisk og krevende» møte med Trump om Nato