Under huden på Magnus

Man kunne frykte at en dokumentar om sjakkgeniet Magnus Carlsen ville bli en overflatisk oppramsing av veien til suksess. Men nei.

Publisert: Publisert:

Magnus.jpg Foto: Rakke, Morten

 • Kristin Aalen
  Kulturjournalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Grade: 5 of 6 stars

Det finnes åpenbare likhetstrekk mellom den fiktive, hårete kvinnefiguren Eva i spillefilmen "Løvekvinnen" og dokumentaren om den norske verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen. Begge vokser opp som annerledesbarnet som mobbes av sine jevnaldrende.

Nå er det nok urettferdig å sammenlikne de to regioppgavene, men da jeg så begge filmer med få timers mellomrom, ble forskjellen tydelig: Der regissør Vibeke Idsøe aldri kommer skikkelig under huden på sin fiktive skikkelse fra 1920-tallet, lykkes dokumentarist Benjamin Ree desto bedre i å gi noen nøkler til å forstå vårt sjakkvidunder.

Riktignok har den 27 år gamle filmskaperen laget en formmessig tradisjonell dokumentar der han følger hovedpersonen kronologisk fra barndom via ungdom og fram til den berømtheten han i dag er.

MagnusSøstre.jpg

Men det ujålete grepet viser seg å være gullgodt. Det skyldes at foreldrene bidrar med video-opptak fra Magnus' tidlige barndom. Pappa Henrik Carlsen gir enkle riss av hva som preget gutten fra han var 2 år gammel. I motsetning til sine tre søstre gikk Magnus rundt i sin egen tankeverden og var lite interessert i å utfolde seg fysisk som de andre.En øyeåpner for foreldrene var fireåringens evne til å pugge fakta i et hefte om alle verdens flagg, nasjoner inkludert innbyggertall. Aha, tenkte mor og far, kanskje Magnus har anlegg for å spille sjakk.

Der traff de fullstendig blink.

Dokumentarens ene lykkekast er at Ree får bruke et vell av filmsnutter tatt opp gjennom årene som viser supertalentet i utvikling. Det andre er at han også fletter inn materiale som synliggjør baksiden av medaljen: Magnus ble mobbet av medelever på ungdomsskolen fordi han var så annerledes. Det er omtrent da han bestemmer seg for å bli verdensmester i sjakk.

Magnus2.jpg

Men regissøren borer enda dypere og graver fram den egentlige gåten ved Magnus: Hva er det med hjernen hans som gjør at han allerede som tenåring kan slå sjakk-legenden Garri Kasparov? Hva skjer inne i hodet hans når han kan sitte med bind for øynene og vinne over de beste sjakkspillerne på Harvard bare ved å se trekkene for seg i blinde?Og motsatt: Hvordan kan han bli så nervøs at han gjør en masse feil i de første partiene i den berømte VM-kampen mot den indiske tittelbæreren Vishy Anand? Hva fikk Magnus til å slappe av på dag 2 og faktisk vinne, mot alle odds?

Alt dette får Ree fram på utmerket vis, faktisk slik at det blir spennende selv om vi vet utfallet.

Visst har Carlsen en eksepsjonell hukommelse. Men det fascinerende med ham er at han ikke utelukkende framstår som en mann med en datamaskin til hjerne. Ree understreker igjen og igjen at en vesentlig side ved sjakkgeniet handler om intuisjon, følelser og trygghet.

Det foreldrene og søstrene Carlsen har gjort for å backe opp og respektere den innesluttede gutten i så måte, er rett og slett nydelig.

"Magnus" har kinopremiere 2. september.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 4. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Filmanmeldelse
 2. Film
 3. Anmeldelse