– Mor kastet plata rett i bosset

Det er 40 år siden det ikoniske Sex Pistols-albumet «Never Mind The Bollocks» kom ut. Det skal feires med en helaften lørdag, hvor lokale krefter spiller igjennom hele plata.

Terje Winterstø Røthing, til venstre, og Simon Harmer gleder seg til å feire utgivelsesjubileet til dette albumet på lørdag.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg kjøpte «Never Mind The Bollocks» i 1978. Jeg husker det godt, for mor klikka og knakk den og kastet den rett i bosset, sier Simon Harmer.

Han er født og oppvokst i England, hvor Sex Pistols virkelig klarte å sjokkere og provosere brede lag av befolkningen for 40 år siden.

– De bannet på tv og spørsmålet om hvorvidt «Bollocks» var et banneord kom opp i retten. De forsto virkelig hvordan de skulle skape provokasjoner. Hvis de gjorde folk sure, var de fornøyde. Vokalist Johnny Rotten er på mange måter slik fortsatt. Han har alltid gjort og sagt ting folk ikke forventer, som da han forsvarte Donald Trump offentlig. Jeg tror ikke han mener 80 prosent av det han sier, han irriterer folk med vilje, sier Harmer.

Sex Pistols rakk bare å gi ut ett studioalbum i løpet av sin korte karriere. Her er bandet fotografert i 1978.

Kritisert for å spille for bra

Han har bakgrunn som vokalist i band som The Chairs og Mighty Dogfood, men denne uka er det Bodies han fronter. Bandet for øvrig består av Terje Winterstø Røthing fra Skambankt, Jonas Thire fra Amulet, Krister Stabenfeldt og Andreas Grepstad, begge fra Hold fast, og karakteristisk nok oppsto bandet som en pub-idé for to år siden. I fjor spilte de på flere festivaler, deriblant Tons of rock, Steinkjerfestivalen og Mablis. Lørdag skal de spille igjennom hele «Never Mind The Bollocks» på Gaffel & Karaffel i Stavanger.

Les også

Lokale rockere hedrer pønk-legender

– Den eneste negative tilbakemeldingen vi har fått, er at vi er blitt for gode, sier Harmer.

Som mange vil merke, har Bodies fem medlemmer, altså ett mer enn Sex Pistols. Det er det en grunn til:

– Vi skal ikke etterligne bandet live, men spille igjennom albumet. Der er det mye på albumet som er spilt inn med to gitarer, og derfor trenger vi også det for å gjengi det best mulig live, sier Winterstø Røthing.

Sid Vicious og Johnny Rotten fotografert under en konsert i San Francisco 1978.

Kult i stedet for flinkt

Selv oppdaget han albumet som tolvåring i 1989.

– Jeg var midt i den verste heavyperioden på den tiden. Men etter hvert forsto jeg at mye av den musikken jeg hørte på var umulig å plukke for en forholdsvis fersk gitarist. Og et band er som kjent aldri bedre enn gitaristen sin. Jeg fikk en aha-opplevelse og forsto at det var mulig å spille i band uten å være en teknisk gud. Det gikk an å spille kult i stedet for flinkt. Jeg fikk virkelig sansen for denne plata og hører fortsatt på den hvert år, sier Winterstø Røthing.

År 0

Arrangementet lørdag er imidlertid ikke bare en konsert. Det blir også et dj-sett med musikk fra 1977 og årene like før og etter, og Guttorm Andreasen fra NRK skal holde foredrag om musikkåret 1977.

– 1977 regnes som år 0 for mange når man snakker om musikk. Da var det folk som begynte med blanke ark etter en periode hvor band hadde blitt mer og mer eksperimentelle og laget sanger på 16 minutter med lange synth-soloer. Mange musikere kritiserte Sex Pistols fordi musikken var så enkel, men i ettertid er det mange som har innrømmet at de samtidig så litt opp til dem, sier Harmer.

– Hvis du liker rock og ikke liker den plata, er det fordi du er sur, oppsummerer Winterstø Røthing.

Heldigvis, vil mange si, går verden framover. Ifølge Harmer er Sex Pistols omtrent like respekterte som dronningen i hans hjemland i dag. De er blitt en del av den nasjonale kulturarven. Og hva med mor, som ble så sint da lille Simon kjøpte det sagnomsuste albumet for nesten 30 år siden?

– Hun kommer på konserten, sier Harmer.

Publisert:
 1. Musikk
 2. Skambankt

Mest lest akkurat nå

 1. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 2. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia

 3. Folksomt på Ruten – send inn dine bilder

 4. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 5. Se video fra området

 6. Slik så banen ut på kampdag