- Stor forskjell på revy og Dagsrevy

– Det er stor forskjell på å kalle noen nazist på Dagsrevyen og å si det samme fra en revyscene, sier Anine Kierulf.

I «Løgnasevangeliet» synger Løgnaslaget om hårsåre frisører. Nå har Merete Hodne, som sangen var myntet på, reagert og truer med søksmål.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Frisør Merete Hodne på Bryne ble landskjent etter at hun ble dømt i den såkalt hijab-saken, der hun nektet Malika Bajan adgang til frisørsalongen sin fordi hun bar hijab. Før helgen ble hun gjort oppmerksom på at Løgnaslaget hadde en sang i sin forestilling «Løgnasevangeliet» som tydelig er myntet på henne. I revyvisa blir det sunget om «nazifrisøren», og selv om Hodne ikke er nevnt ved navn, er det tydelig hvem det siktes til. Hodne skrev følgende på Facebook:

«Løgnaslaget kjører en revy nå der de henger meg ut som Nazifrisøren på Bryne. De har fått skriftlig beskjed om å fjerne det ordet. Gjør de ikke det, så går jeg til « krig mot dem.»

– Mitt hovedkrav er at de skal fjerne ordet «nazifrisør» fra forestillingen, utover det må de gjerne harselere med meg av hjertens lyst. Fjerner de ordet, er saken ferdig fra min side. Hvis ikke, kommer jeg til å kreve økonomisk kompensasjon. De skal ikke tjene penger ustraffet på dette, sa Hodne til Aftenbladet i helgen.

– Dette er advokatmat, så jeg har spilt ballen videre til min advokat. Der ligger saken nå, så får vi se hva som skjer på fredag når de spiller revyen på Bryne, sier Hodne til Aftenbladet mandag ettermiddag.

Forskjell på revy og Dagsrevy

Anine Kierulf er postdoktor ved Norsk senter for menneskerettigheter. Hennes spesiale er konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

– Ytringsfriheten har noen begrensninger. Man kan bli straffet for å true folk, for hatefulle ytringer og for ærekrenkelser, som kanskje er mest aktuelt å se på i dette tilfellet. Jeg kjenner ikke saken godt nok til å si noe spesifikt om den, men generelt kan vi si at ytringer må tolkes. Da spiller for eksempel språkbruk og kontekst inn, sier hun.

Anine Kierulf, postdoktor ved Norsk senter for menneskerettigheter, Det juridiske fakultet, ved Universitetet i Oslo.

– Dersom Per Inge Torkelsen eller noen andre kaller Hodne for nazist på Dagsrevyen er det noe helt annet enn å gjøre det fra en revyscene. Her er konteksten et satirisk humorinnslag, noe som vil gi et annet rom for for eksempel språkbruk.

Kierulf sier en ytring kan vurderes som straffbar i én sammenheng, mens den framsatt i en annen sammenheng kan falle utenfor lovens begrensninger.

– Å bli kalt nazist i en saklig kontekst er noe annet. Det er her humoren og satiren kommer inn. Det er ikke grenseløst og fritt fram for hva som helst der heller, men rommet er et annet enn for eksempel på Dagsrevyen.

Kierulf kjenner ikke til mange lignende saker som faktisk har endt i retten.

– Kan Løgnaslaget bli dømt i en norsk rettssal for dette?

– Jeg kjenner ikke detaljene godt nok til å si noe om det, men jeg vil bli overrasket dersom det skjer, sier Kierulf.

Ikke prioritert

Pål Mangor Kvammen, som er Løgnaslagets regissør, har ikke ofret denne saken mange tanker i helgen.

– Vi har egentlig ikke noen kommentarer. Vi har hatt premiere med Hans Morten Hansen, og nå snart med Sally, så en frisør på Bryne har ikke stått særlig høyt på min prioriteringsliste, sier Kvammen.

– Men dere må vel ta stilling til dette når det har dukket opp?

– Løgnaslaget møtes ikke før på torsdag. Kanskje snakker vi om det da, kanskje ikke. Hodne ba om svar innen fredag 9. februar. Det fikk hun ikke. Dette er som sagt ikke noe som står særlig høyt på min prioriteringsliste.

Publisert:
 1. Hijab
 2. Bryne
 3. Merete Hodne
 4. Humor

Mest lest akkurat nå

 1. Ole Kallelid er død

 2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 3. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 4. Slik så Bjarne ut etter joggeturen

 5. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 6. Over 50.000 meldinger om mulige bivirkninger av vaksinen. Bare halvparten er behandlet.