Ekstra hard kamp om Svartnissen-billettene

Svartnissen må nøye seg med en tredjedel av sitt vanlige publikum, men lover likevel å både ødelegge og redde julen.

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Vi har aldri vurdert å avlyse. Så lenge det er mulig å spille, vil vi spille. Nissene var helst samstemte på det. Denne forestillingen har blitt en viktig del av familie og barns juletradisjon, og den vil vi opprettholde. Det er også viktig for vår egen mentale hygiene, så show blir det, sier Hans Petter Jørgensen, Svartnissen sjøl.

Men som hos alle andre: Der to eller tre eller to hundre er samlet, der er smittefaren midt iblant dem. det betyr at den tradisjonelle utradisjonelle nisserevyen spilles for godt under halv sal. Billettsalget bikker vanligvis 20.000 med god margin for Svartnissen. I år blir det plass til rundt 8000. Færre folk og færre forestillinger er dessverre helt nødvendig for å opprettholde smittevernet. Dermed har det vært ekstra hard kamp om billettene i år. De 42 forestillingene er stort sett utsolgt.

– Vi har alltid klart å skvise inn en god del ekstraforestillinger og spil topp mot tre ganger daglig i helgene. Det går ikke i år. De forestillingene som ligger ute er rubbel og bit. Det blir ikke mer, sier Jørgensen.

Trump og virus

Showet med Svartnissen og Reinsdyret Rudolf og resten av Nordpolen er vanligvis ganske god butikk. I år blir det ingen gullgruve, og på vegne av julens frilansere sukker Jørgensen en smule.

– I dag er det 1. oktober, og vi har ikke sett snurten av den nye stimuleringsordningen for kulturlivet. Vi må bare lukke øynene og satse på at det går. Svartnisse-konsernet skal nok klare seg, også i et uår, men Mr. Raja må vel komme fram og vise kortene snart. Arbeidsplassene henger og dingler som julepynt akkurat nå.

En av disse kan bli den nye julenissen, hvis det vinner det store nissevalget, og kommer seg unna Svartnissen og juleviruset. Foto: Kristian Jacobsen

Men show og sjau blir det uansett. I år har nissene virkelig gitt seg i kast med de store hendelsene rundt oss. Julenissen skal gå av med pensjon, og en ny nisse må velges. Kissa Nissemann, Mr. Caboom og Ove Rocketroll stiller alle til valg. Det gjør Svartnissen også. Men han kan da ikke vinne, vel? Han er jo ... Svartnissen, og har noen trumpske trekk – og dialekten til Trond Giske.

Julens onde kaptein har også være på laboratoriet og laget et julevirus som kan skape trøbbel.

Strømme forestillingen?

Reinsdyret Rudolf er hardt rammet av krisen i luftfarten og har gått inn i rollen som fungerende assisterende helseadministrerende på Nordpolen. De skal få sin fulle hyre med å redde julen i år. I tillegg dukker det opp en småmystisk type spilt av Rogaland Teaters Øystein Martinsen. Bo Juul vet alt og kan alt om julen. han vet til og med hva du ønsker deg til jul.

Bo Juul er en perfekt julenisse-kandidat og stiller håpefullt opp i nissevalget. Vinner han og blir den nye julenissen, eller er han for god til å være sann?

Den typen drama blir det, men det skal altså spilles for langt færre enn i et vanlig år med vanlige virus.

– Vi satser på at vi på et eller annet tidspunkt kan få strømmet forestillingen til dem som ikke fikk billett i år.

Les også

 1. Maaseide-familien i NRKs nye gullrekka-program

 2. Når det blir mørkere og mørkere - tegn Lys i mørket!

 3. Slutt for «Parterapi»

 4. Ambisjonen må være grunn­steins­nedleggelse i jubileums­året 2025

 5. Aftenbladet viser Arild Østin Ommundsens teaterdokumentar

Publisert:
 1. Jul
 2. Teater
 3. Revy
 4. Underholdning

Mest lest akkurat nå

 1. Må betale over 2 mill. for å ha tent på hus

 2. Politiet skrev ut 1042 forelegg i storaksjon

 3. Her kommer regionens flotteste anlegg for motorsport

 4. Nytt koronarelatert dødsfall på SUS

 5. Ble kalt bort­skjemt dritt­unge i mail fra parke­rings­etaten

 6. Millioner til Preike­stolen og Kjerag