Stavanger-jente åpner filmfestivalen


Eili Harbo fra Stavanger spiller hovedrollen når «Thelma» åpner filmfestivalen i Haugesund. Det blir et steg ut i det overnaturlige.

Eili Harboe spiller Thelma i åpningsfilmen «Thelma» under filmfestivalen i Haugesund.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den internasjonale filmfestivalen i Toronto i september er neste på timeplanen for Joachim Triers nye film. Tre uker senere er det duket for anerkjente New York Film Festival.

– Det er flere festivaler på gang også, som ikke er offentliggjort ennå, sier Triers faste skrivepartner Eskil Vogt. De er blitt ganske bortskjemt med festivaldeltagelser, og endte i Cannes med forrige film ut.

– Vi tenkte ikke festivalfilm denne gangen. Men så ble «Thelma"s kvaliteter gjenkjent likevel, sa Vogt til NTB under presentasjonen av filmhøsten.

Eili Harboe

Sprenge seg ut

Det manusforfatterduoen derimot tenkte på, var å gjøre noe nytt etter filmer som «Reprise» (2006), «Oslo 31. august» (2011) og «Louder Than Bombs» (2015), som handler om mennesker i eksistensielle og gjenkjennbare livssituasjoner.
– Vi går ikke rundt og er redd for å gjenta oss selv, men man kan bli litt lei sine egne greier. Vi ville sprenge oss ut av dette realistiske, og ta inn det sterke, visuelle og forførende som sjangerfilm byr på, sier Vogt.
Under filmhøstpresentasjonen denne uken opplyste Vogt at det var en helt annen type kommersiell forventning til «Thelma» enn til de tidligere filmene han og Trier laget. Blant annet er den forhåndssolgt til USA for 4 millioner kroner og skal ut på kinoer i over 50 land.
Samtidig påpeker han at «Thelma», til tross for den tidsriktige sjangermerkelappen «overnaturlig thriller», ikke er så annerledes likevel.

– Mye er gjenkjennelig.

Også prinsesseaktuell

Det er ansiktet til Eili Harboe (22) som pryder filmplakatene, og som lyser mot en fra festivalenes hjemmesider – med elektroder festet i tinningene.
Hun spiller tittelrollen, en ung jente som flytter fra et kristenkonservativt miljø på Vestlandet til Oslo for å studere. Der møter hun kjærligheten til Anja, og merkelige – overnaturlige – ting begynner å skje. De har ingen medisinsk forklaring.
– De speiler Thelmas egen usikkerhet. Filmen balanserer mellom det realistiske og det foruroligende, sier Eili Harboe, som har et fint knippe filmroller bak seg:

Debuten skjedde i «Kompani Orheim» (2012), og deretter fulgte «Kyss meg for faen i helvete» (2013), «Bølgen» (2015) og «Doktor Proktors tidsbadekar» (2015), før hun også blir å se som prinsesse i «Askeladden–I Dovregubbens hall».

Tar med TV og bøker

Når «Thelma» åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund søndag, går startskuddet for visning av totalt 72 langfilmer og 22 kortfilmer.

Andre norske langfilmer som blir å se under festivalen er «Nordlysets gåte», en dokumentar om nordlysforskeren Kristian Birkeland, «VampyrVidar», som vises som del av hovedprogrammet, og de to første episodene av TV-seriene «Vikingane 2" og «Okkupert 2". At TV-serier er med er nemlig en av nyhetene ved årets filmfestival. – Det blir første gang det skjer på en norsk filmfestival. Vi mener det er en naturlig tilknytning, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen, som mener det samme gjelder satsingen Books at Haugesund–der forlagsbransjen kan få vise frem bøker som kan passe for filmatisering. – Det blir en veldig mangfoldig festival i år, lover Hardersen.

Publisert:
  1. Film
  2. Haugesund
  3. Festival

Mest lest akkurat nå

  1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

  2. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

  3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

  4. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

  5. Amerikanere frarådes å reise til Norge

  6. Drapsforsøket i Sandnes: Siktede har tidligere truet sin kone på livet