Et skrik fra kirkens misbrukte barn

Oscarvinneren "Spotlight" har satt en høy standard for hvordan man forteller om overgrep fra katolske prester. Det chilenske dramaet "El Club" gir langt mindre innsikt.

Det psykisk ødelagte offeret (Roberto Farías) for katolske presters overgrep.
 • Kristin Aalen
  Kristin Aalen
  Kulturjournalist
Publisert: Publisert:
Grade: 2 out of 6
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Man blir klokere av å se filmen om avisa The Boston Globe som i 2002 avslørte hvordan Den katolske kirke systematisk dekket over prester som hadde forgrepet seg på barn og unge.

Men det chilenske dramaet "El Club" gjør meg bare deprimert. Regissør Pablo Larrain leverer et knyttneveslag mot enhver som tror at avsløringene fører til oppgjør og nytt håp.

Et hus fullt av kynikere

"El Club" er som en grøsser der sjangerens klassiske hus ikke bebos av spøkelser, men av fire prester og en nonne som ikke angrer noe som helst. Kirkeledelsen har plassert dem i en landsby ved havet som straff for misgjerninger de har begått. Men alt de fyller dagene med, er å trene en mynde som kan vinne hundeveddeløp i lokalmiljøet.

Først da et psykisk ødelagt offer skriker ut sitt raseri foran huset og skaper tragisk dramatikk, sender Vatikanet en ny mann for å ordne opp. Dette fører til en serie samtaler der de mer eller mindre hjernedøde katolikkene (slik virker de på meg som tilskuer) er filmet i irriterende slørede nærbilder mens de ler kynisk og lirer av seg forskrudde oppfatninger om egne sexerfaringer.

Pappfigurer

Wikipedia forteller om en chilensk prest som må bo i et hjem for eldre under oppsyn av nonner, men som ikke innrømmer skyld til tross for at flere vitnesbyrd om overgrep fikk ham dømt av Vatikanet i 2011. Referansene til virkeligheten er dessverre så få i filmen at den framstår som en overdrevent makaber skildring av liksom-religiøse personer uten menneskelighet. De blir pappfigurer i en voldelig fortelling som mister enhver troverdighet.

Sørg heller for å se "Spotlight".

Anmeldelsen av "Spotlight" finner du her:

Les også

En skam for den katolske kirke i all overskuelig ettertid

Les også intervjuet med en katolsk pater i Stavanger om misbrukene i Den katolske kirke:

Les også

 1. Sokneprest i Stavanger positiv til filmen «Spotlight»: - Boston-saken i 2002 ble vendepunktet som åpnet våre øyne

Publisert:
 1. Filmanmeldelse
 2. Film
 3. Anmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Kan du stole på strømmåleren din?

 3. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 4. Gjorde nazihilsen i retten

 5. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

 6. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente