Krigen mot terror som underholdning

At terrorister vil kidnappe og drepe USAs president, må lyde som et skrekkscenario for amerikanerne. Men Hollywood forvandler det hele til ren actionunderholdning.

Publisert: Publisert:

Den pannerynkende og alltid snarrådige Gerard Butler plaffer ned terrorister i Londons gater. Foto: Jack English

Denne artikkelen er over fire år gammel
Grade: 3 of 6 stars

"London has fallen" tilhører en mini-sjangerfilmtype over en enkel lest: Verdens mektigste mann utsettes for fryktelige prøvelser, men en sikkerhetsvakt berger ham selvfølgelig in the end. Dermed kan et amerikansk publikum heise flagget, gråte litt og puste lettet ut.

Hele to slike filmer kom i 2013: "Olympus has fallen" (forgjenger til ukas premiere) med hvit president og svart visepresident i kamp mot nordkoreanske terrorister, og "White House Down" der presidenten var svart (Jamie Foxx) og ble reddet av helten (Channing Tatum).

Gerard Butler

I herværende film spiller muskelbunten Gerard Butler livvakten som vokter presidenten (Aaron Eckhart). Morgan Freeman tar over som myndig nestsjef hjemme i USA da de to holder på å bukke under for terrorister i London. Der vil skurker fra Midtøsten og Asia hevne USAs bruk av droner som drapsvåpen i krigen mot terror.

Livvakten (Gerard Butler) berger nok en gang livet til USAs president Benjamin Asher (Aaron Eckhart). Foto: David Appleby

London? Ja, glem all sannsynlighet, men manussnekrerne har diktet at britenes hovedstad – under en begravelse med all verdens statsoverhoder til stede og enorme sikkerhetsforanstaltninger – overtas fullstendig av horder med terrorister. De rekker å ta livet av Angela Merkel og andre toppolitikere samt bombe i stykker praktbyggene langs Themsen før de tar USAs president til fange. Troverdigheten i plottet er ikke overvettes sterk. Men det skurrer

Men det er ikke poenget. Actionscener er hva den iransk-svenske regissøren Babak Najafi vil lage. Vips, der gjør den pannerynkende og alltid snarrådige Gerard Butler vei i vellinga med skyter'n og kniven slik at de onde faller som fluer i Londons smug og skjulesteder.

Er du actionsugen, blir du storfornøyd. Hører du derimot presidenten si at han er lei seg for alle de uskyldig døde i London, skurrer det mer enn en smule. For hva med de sivile ofrene for USAs droneangrep?

Anmeldelsen av "Olympus has fallen" kan du lese her:

Les også

Die halv-hard i det hvite hus

anmeldelsen av "White House Down" finner du her:

Publisert: