Sissel Kyrkjebø: - For noen er julen den verste tiden av året

Få om noen norske artister har spilt så mange julekonserter for så mange mennesker som det Sissel Kyrkjebø har. Men artisten er opptatt av at julen ikke bare er kos og glede.

Publisert: Publisert:

Sissel Kyrkjebø-konsert er for mange et fast innslag i adventstiden. Foto: Jarle Aasland

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er noe spesielt med julekonserter. Julen er den store familiehøytiden, noe som binder folk sammen. Så jeg blir veldig rørt når jeg hører om folk som har mine julekonserter som en del av sine tradisjoner. Jeg er beæret over å få komme inn i folks liv på den måten, sier Sissel Kyrkjebø.

Den folkekjære artisten ga ut sitt første julealbum «Glade jul» i 1987, og har med andre ord gledet lyttere med julemusikk i over tre tiår. De årlige juleturneene har pågått nesten like lenge. I år har hun konserter i Norge, Sverige, Danmark og Island. Men hun kjører ikke den samme turneen på repeat år etter år. De siste årene har konsertene hatt et visst preg av gospel og soul.

Les også

Dette er årets julekonserter

– Jul kan være veldig sårt

– Jeg hadde lyst til å få inn noen elementer som man kan sitte og gynge litt til. Gleden og nerven i den musikken komplimenterer våre julesanger. I år spiller vi blant annet «Somewhere» fra «West Side Story». Den har jo strengt tatt ingenting med julen å gjøre, men den har en tematikk som passer godt inn i julen. Jeg synes det er viktig å også tenke på at for noen er julen den verste tiden på året. Det kan være veldig sårt. En konsert skal berøre. Jeg ønsker å formidle forskjellige stemninger og følelser, og ikke bare de som er knyttet til glede, sier Kyrkjebø.

– Hva karakteriserer en god julesang?

– Det må være noe ved den som berører lytteren, at enten teksten eller melodien treffer deg. Tenk på amerikanske «The Christmas Song». Man kjenner jo lukten av klementiner av den sangen, julestemningen kommer med en gang. Men en god julesang trenger ikke nødvendigvis være så julete. Det har mer med gjentakelsene å gjøre, at man forventer å høre akkurat den sangen i akkurat den settingen, sier Kyrkjebø.

Elisabeth Kvinnsland fra Haugesund skal synge sammen med Sissel Kyrkjebø i Stavanger. Foto: Jarle Aasland

Lokale duettpartnere

9. desember kommer hun til Stavanger konserthus for å synge julen inn. På fjorårets turné hentet hun inn lokale forsterkninger i form av mannlige duettpartnere på hver av konsertene. Denne gang er det kvinnelige sangere som slipper til, for å synge «Somewhere» med Kyrkjebø. I Stavanger er det 12 år gamle Elisabeth Kvinnsland fra Haugesund som har sluppet igjennom nåløyet. Kvinnsland, som er kreftsyk, har fortalt Kyrkjebø at sangen får henne til å glemme hvor syk hun er.

– Det viser hva sangen kan gjøre for folk. Det handler om at du er ett med det du holder på med. Hun er en tøff jente, og hun kan synge. Det blir spennende å opptre sammen med henne, sier Kyrkjebø.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 3. Kjøkkenet ligger 143 meter over havet – i Stavanger

 4. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 5. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

 6. «Koronapandemien har gitt en oppblomstring for tvilsomme firmaer som skor seg på desperate mennesker»

 1. Sissel Kyrkjebø
 2. Jul
 3. Musikk