Hjelp! Vi leter etter en sang som er bedre enn «Tore Tang»

Finnes det en parallell virkelighet der ute, et snålt sted med helt andre regler, der man kan finne en sang som er mer rogalandsk enn «Tore Tang»?

Mods på Viking Stadion under comebacket i 2012. Folk har ikke sunget så høyt og lystig siden krigen var over, men er «Tore Tang» Den Ultimate Sangen fra Rogaland? Foto: Jarle Aasland

  • Leif Tore Lindø
    Leif Tore Lindø
    Journalist
Publisert: Publisert:

Dette er en kåring, og vi trenger din hjelp. Vi har saumfart, helt overfladisk, de rogalandske krinker og kroker for å finne den sangen som får fram euforien, dei varme kjenslene, gråten, sangen, dansen og stoltheten. Den som handler om selve livet! Eventuelt bare den kjekkeste sangen. En man kan sette på og like, uten at en kultursosiolog i tweed-dress eller en kjepphøy musikkjournalist (slike finnes, tro meg) har overfladeanalysert linje nummer fire og funnet ut at syntaksen representerer kulturhistorien til Dirdal på en framifrå måte.

Folkets sang, altså. Den DU ville satt på i selskapslivet i Bergen, i Oslo eller på karaokebar i Hong Kong for å synge deg hjem. Tidenes beste sang fra Rogaland.

Her er et par forslag, plukket ut etter kriteriene tilfeldighet, personlig synsing, googling, magafølelse og lempfeldig, historisk kompetanse. Siden du allerede er uenig i utvalg og vurdering, vil vi gjerne ha flere forslag. Her kan du både stemme på kandidatene, og foreslå dine egne.

LES OGSÅ: Disse er med i Rogaland Music Hall of Fame:

Les også

Del 1: De fem store

Les også

Del II: Gje f#$% i tio tusen røda rosor!

Får John Skien sjau med kånå på grunn av Jan Høiland? Hvor gammel er egentlig Tønes?
Les også

Del III: – Mods er et lokalt band. September When var en nasjonal størrelse. Hvem fortjener plassen på Wall of Fame?

KÅRING: Er The September When større enn Mods? Må det inn noen metal-band for å veie opp for Sigvart Dagsland?

Tore Tang - Mods

Like greit å grafse i seg favorittpoteten først som sist. Ekstremt anvendelig sang. Kan brukes til dans på bordet, allsang på grensen, tennene i tapetet og ikke minst til å erte opp blærete kulturkapitalister som kjenner den gode smak. Når blodfattige østlendinger, småbrisne trøndere og eplekjekke bergensere skal parodiere rogalendingen, da er det denne de henter fram. «Tore Tang» er alt. Ingen sang forteller mer om et geografisk område og folket der enn «Tore Tang» forteller om Rogaland (selv om delillos’ «Stakkars Oslo» gir et ok bilde av Austlandet).

Tore Tang, ein gammal mann

Heile byen kjenne han

Han så leve av gammalt brød å vann

Kor han komme fra vett bare han

Tore Tang

Mods har fått flere til å synge enn den blå sangen i konfirmasjonen. Foto: Tommy Ellingsen

Tønes - Bonde

Sannhetsgehalten er svak her, all den tid Tønes lyver. Han er ikke bonde, men elektriker. Nu vel, bortsett fra en grov løgn, er dette definitivt en kandidat. Tønes har funnet humor under ei rot, djupt alvor i kransekakevitser og blitt Årets Sokndøl to ganger, hvilket strengt tatt er mot reglementet. Har den sørjærske miksen av tradisjon, protestantisk arbeidsmoral og frykt for lediggang noen gang blitt naglet mer til korsettet enn i disse linjene:

Det er sjelden at meg og kåno tege fri,

det er alltid någe me kan henga fingrane i

Og sko det vær en dag det er litt lide å gjør,

så slær me av maskinane og så melke me for hånd.

Tønes - mannen, myten og bonden. Foto: Kristian Jacobsen

Vamp - Tir n’a Noir

Det er pussig at et Band som så så si bor i havet driver å lengter så kolossalt mot havet. Men de skal ha det, Vamp, at de lengte til havs med en smittende inderlighet og friskt felespill. Det mest besyndelige er at deres mest populære lengtesang handler om en mytisk, irsk himmel og en vakker kvinne som en gammel seiler snart skal få møte igjen longt vest i nettopp Tir n’a Noir.

Horisontar fins ikkje.

Alt du tar på forblir

Eg e di,

di Mary McKear

De drømmer om Havet, Vamp, på 27. året. Foto: Fredrik Refvem

Bjørn Eidsvåg - Shalala

Han er så god til å formulere det vanskelige på en lettfattelig måte, Eidsvågen. Men én gang formulerte han det enkleste i verden på en enkel måte. «Shalala - eg e fornøyd og glad». Man kan, i denne sammenhengen, holde mot Eidsvågen at rogalendingen ikke er fornøyd og glad. Rogalendingen syner det er «greit», i den grad vi tar oss bryet med å svare på inkjeveta spørsmål om hvordan vi har det. Men sangen, den sitter. «Shalala» er et slags syngende lavterskeltilbud som passer oss finfint. teksten sier absolutt alt og absolutt ingen ting.

Shalalalalalalala, shalalalalalalalaa

shalalalalalalala

eg har det bra, e fornøyd og gla

Bjørn Eidsvåg, mannen bak de klassiske linjene «Shalalalalalalala, shalalalalalalalaa». Foto: Carina Johansen

Sigvart Dagsland - Det er makt i de foldede hender

Jajajaja, det er Trygve Bjerkrheim som egentlig har skrevet denne, men som framført musikk er det Sigvart Dagsland som eier den. Nå er det sånn at ikke absolutt alle i den gyldne delen av Bibelbeltet tror på Gud og Jesus og Fader Vår og synndagsskulen. Jeg er klar over det. Men ligavel, når det kniper, når det skorter på og motvinden kommer fra alle kanter og man må binde fast hønene på Jæren, da kan denne være fin å ty til.

Det er svar underveis, engler kommer med bud.

Om det drøyer, det fram dog skal nå,

for det lovet jo løftenes trofaste Gud.

Kall på meg, og du hjelpen skal få.

Sigvart Dagsland har popularisert - mhm - selve grunnsalmen, «Det er makt i de foldede hender». Foto: Marie von Krogh

Ingenting - Toget

For å tilfredstille alle hedninger, og for å jevne ut skåren, tar vi med en schläger fra Austrått/Ruten på Sandnes. Ingenting har ikke bare et nøkternt og fint bandnavn, men de satte ord på det motsatte av dundrende suksess, fjongt hus og livets oljesmurte medvind. «Toget» forteller om en mann som ikke klarer å rane NSB, sprenger sitt eget hus, ikke klarer å henge seg og til slutt legger seg på Ålgårdsbanen og oppnår...å bli blaude.

Eg tenkte at eg sko få meg en jobb

Så va ganske godt betalt

Eg blei kje rige aligavell

Sjøl om eg jobde hardt

Ingenting fra Austrått - akkurat som Sigvart Dagsland, bare motsatt. Foto: Lars Idar Waage

Stavangerkameratene - Bare så du vett det

De nye Mods, bare med synkroniserte skinnjakker, høyere frisørutgifter og en mye tidligere utvikla markedsplan. Man kan si mye om Stavangerkameratene, men man kan ikke krangle på at det virker. Folk synger av sitt hjertes hals og livet smiler og de glemmer at rentene på flexilånet er på vei opp og at mannen aldri setter inn i oppvaskmaskinen og at Doffen har daua. Av all nymotens rogalandsmusikk har ingenting truffet ekspertene mer i oppkastus reflexus som denne banden. Da vet du at folket vil trykke seg til sine bryster og åpne sine portemoneer til en felles humørreisning.

Eg seie bare så du vett det

Eg har så sinnsykt sans for deg

Du e engel, du e god som gull

Ja, bare så du vett det

Stavangerkameratene er (kanskje?) de eneste som kan måle seg med Mods når det gjelder allsang. Foto: Tommy Ellingsen

Vestlandsfanden - Livets glade gutter

Hvis du kjører forbi tre hus, da har Vestlandsfanden spilt i ett av dem. De har tatt pause fem minutter, men så har Reidar Brendeland tatt på seg kåbbåihatten og vandret videre. Vestlandsfanden er rogalandsmusikkens Zlatan Ibrahimović. Han er urokkelig og bare ser på de andre glansbildene mens han sier det akkurat som det er.

For livets glade gutter går solen aldri ned.

De tar pause 5 minutter, før de vandrer videre.

De åpner sine flasker å de fyller sine krus.

For livets glade gutter har et liv i sus å dus

Vestlandsfanden, mannen som tar maks fem minutters pause. Foto: Fredrik Refvem

Stavangerensemblet - «Kan’kje finna fingen»

Ingen har gjort et bedre inntog i historien enn kvintetten Rønli, Bru, Larsen, Kønigsberg og Engen. Det inkluderer inntoget i Tsjekkoslovakia i 1968, Jesu inntog i Jerusalem og - faktisk - større enn tacoen inntog i norske fredagsheimar. Det første minuttet av «Kan’kje finna fingen» er så flott at det bare er resten av sangen som kan overgå det. I en utopisk verden, der ungene er snille og Trump har lest en bok, ville «Fingen» vært en verdenshit. Det er den ikke, men hvis vi begrenser verden til Rogaland, noe vi med glede gjør, er det Svein Tang Wa som førte den i pennen og Froddien som bærer lyden av den.

Nå går nåttå opp i limingå, å mørknå skrompe inn

Eg ligge langflade på golve, kan'kje finna fingen min

Dårr e någe løye her, eg har ein nommen kropp

Å det gjør så vondt i håve at eg ork'ikkje stå opp

Froddien og Ensemblet har leita etter fingen i 40 år. Fonn’an? Nei. Foto: Tommy Ellingsen

Kaizers Orchestra - Resistansen

Denne sangen sier ABSOLUTT INGENTING om Rogaland. Null, nix, nada, zero, njet! Marcello sin kjeller ligger ikke på Bryne. Fru Conradas, som har gitt klar beskjed om at på søndag klokkå 12, vil hu ikkje sjå en dråpe blod, er ikke fra verken Judaberg, Moi eller Skudesneshavn. Men dialekten er brynsk, og sangen er/var sykt populær. Den brakte, mot alle odds og mot alle vindar, brynsk ut i Europa. Det nærmeste Rogaland vi kommer i denne sangen er at det kan ha falt et stille «halleluja» på Saron på Bryne, men det er vel tvilsomt.

Ja humøret i Marcello sin kjeller er upåklagelig

Du er klam og du er svett når du går der i frå

Og dei som ikkje klarer å stå distansen

Dei kan ikkje vær medlem av resistansen

Halleluja

Kaizers Orchestra sang om Transylvania, resistansen, krigen, Balkan og heisann og hoppsann og fallerallera. Men visste du at de eeeegentlig er fra Bryne? Foto: Jon Ingemundsen

Løgnaslaget - Gottene fra Egenes

En sang om de geografiske marginer, et strøk av Stavanger der boskene er trimmet, diamantene dingler og sherryen sitter like løst som sjekkheftene. Dette er ingen analyse, men en popularitetskonkurranse, så vi skriver dette i parentes (dypest sett handler den om de mulige, negative sidene av velstandsblomstringen som har preget distriktet gjennom epoker med skipsfart, sild og senere olje). Grævla løyen sang, skål!

Vi er de pene gottene fra Egenes

Vi har gått på Kongsgård og vi har fått det til

Vår bestefar var herreman, han startet med Sild

Så vi går rondt og sprade og gjør bare det vi vil

Gottene fra Egenes, en sherry-befengt knetakling i retning fiffen. Foto: Carina Johansen

Les også

Podkast: Lite peiling på musikk? Her er triksene du trenger

Er det lov å feike god musikksmak? Ja, mener musikkanmelder Leif Tore Lindø og gir deg et par tips.

Enig? Uenig? Andre sanger som bør være med? Kom med dine forslag i kommentarfeltet under.

Publisert:
  1. Musikk

Mest lest

  1. I januar måtte han bruke rullator for å bevege seg. Så fikk han hjelp fra Stavanger kommune

  2. Amanda Gorman (23) har en helt spesiell grunn til å ikke være med på vennenes selfier

  3. Fikk kjeft etter 40 sekunder. Resten ble en fest for Viking-trenerne

  4. Byggefirma greier nesten ikkje bygga fort nok