Siste sjanse: Stem på tidenes Rogalands-sang

Vi skal kåre tidenes beste Rogalands-sang, og her er de utvalgte. Bruk stemmeretten!

Blir det Mods? Blir det Tønes? Kan «På Jæren mæ potla og græve» eller en annen outsider komme smygende? Stem på tidenes Rogalands-sang på Aftenbladet.no. Foto: Paal Audestad

  • Leif Tore Lindø
    Leif Tore Lindø
    Journalist
Publisert: Publisert:

NB: Noen ivrige Vind i Gardhold-entusiaster har forsøkt seg på en aldri så liten manipulasjon av avstemmingen. Sangen kan se ut som den leder, men de falske stemmene - flere tusen - vil bli fjernet. Avstemmingen ble avsluttet natt til torsdag 28. juni.

Vi er på jakt etter den mest rogalandske sangen, den som folket liker, gjerne kan synge med på, bruker til fest og moro og setter på mot slutten av kvelden når filteret er borte. Kriteriene er litt løse, noe som har ført til en frisk diskusjon. Hva betyr egentlig «tidenes beste Rogalands-sang»?. Vel, her er det absolutt helt umulig å være millimeterpresis. Kåringen er ment å ha et visst historisk sus over seg, derav «tidenes». Derfor er det få sanger her som er av nyere dato. Sangen kan handle om Rogaland, men det er ikke et krav. Språket derimot, det er norsk, og gjerne på en litt tydelig dialekt fra vårt distrikt. At folk - mange folk - kan sangen bør heller ikke være et utprega minus.

Vi presenterte noen mulige kandidater tidligere denne uken, og etterpå har vi fått mange innspill. Noen savner damene, noen savner Jæren, noen savner Stavanger-visene og Tore Tang-haterne har selvsagt ikke fornektet seg.

Bruk stemmeretten!

Lista er nå utvidet med et par sanger til, og nå skal det stemmes. Kåringen bruker vi en kort uke på, sånn at folk får tenkt seg om. Vi avslutter natt til torsdag 28. juni.

Aftenbladet gjorde forresten en lignende kåring for ti år siden. Da besto pallen av Tønes’ «Bonde», Mods’ «Tore Tang» og Vamps «Tir n'a Noir». Har ting forandret seg på ti år?

Her er kandidatene.

Her kan du lese litt mer om de ulike kandidatene:

Tore Tang - Mods

Selvskreven, og kanskje uslåelig i denne sammenhengen? Synges i alle sammenhenger og alle kan den, også de som høyt proklamerer sin avsky mot Mods-klassikeren.

Mods Foto: Fredrik Refvem

Tønes - Bonde

Mannen fra Haua har flere hits, men dette er kanskje den folk roper mest etter på konsert. Høy rogalandsfaktor. «Sko det vær en dag det er litt lide å gjør, så slær me av maskinane og så melke me for hånd.»

Tønes Foto: Kristian Jacobsen

Vamp - Tir n’a Noir

Vamps kunne stilt med «Månemannen», men dette er nok den mest elska og mest avholdte Vamp-sangen. Aller best når Rita Eriksen er med.

Vamp Foto: Fredrik Refvem

Bjørn Eidsvåg - Shalala

«Eg ser» er spilt flere ganger, men «Shalala» skårer høyere på allsang, fest og moro. En av rockeprestens enkleste sanger, og en han tidvis har vært litt flau av. Men folk tar mer enn gjerne en «Shalala».

Bjørn Eidsvåg Foto: Carina Johansen

Sigvart Dagsland - Det er makt i de foldede hender

Trygve Bjerkreim skrev den, Sigvart gjorde den til sin egen. Kanskje litt spesielt å ha med en salme, men i bibelbeltet er dette en slags hit hvis du trør over bedehusdørene. Og som kjent: Hvis det ikke var for innslag av kjerker, ville bedehusene i distriktet ligget vegg i vegg.

Sigvart Dagsland Foto: Carina Johansen

Ingenting - Toget

«Liden» er blitt foreslått, men vi holder oss til «Toget». Ingenting på sitt beste viser livets dunkle side på en humoristisk måte. «Tåååge hadde gått forbi meg» er en fantastisk allsanglinje.

Ingenting Foto: Pål Christensen

Stavangerkameratene - Bare så du vett det

Det eneste innslaget fra virkelig moderne tid. Ble enormt populær veldig fort. En slags avløser til «Tore Tang» fra fire mann som egentlig bare skulle gjøre én event-jobb sammen.

Stavangerkameratene. Foto: Tommy Ellingsen

Vestlandsfanden - Livets glade gutter

En sang de aller fleste kan synge med på. Vestlandsfanden kunne også stilt med andre sanger, men dette må da være hans aller friskeste?

Vestlandsfanden Foto: Fredrik Refvem

Stavangerensemblet - Kan’kje finna fingen

Også Ensemblet kunne stilt med flere, «Foggel i dag», for eksempel. Men «Fingen» er og blir deres tøffeste og mest fjonge sang. De som ikke kan den må sporenstreks legge seg i trening. Tang Wa-tekst som det lukter svidd av.

Froddien. Foto: Tommy Ellingsen

Kaizers Orchestra - Resistansen

Valgt - under tvil - foran «Hjerteknuser». Kaizers ble landets mest populære band, og det var aldri så god stemning på konsertene deres som når «Resistansen» kom.

Kaizers Orchestra Foto: Jon Ingemundsen

Løgnaslaget - Gottene fra Egenes

Representerer humoren i feltet. Ikke bare er det en sang, men «Gottene fra Egenes» er også et uttrykk som alle forstår. De har gått på Kongsgård, og de har fått det til.

Løgnaslaget Foto: Carina Johansen

Svein Tang Wa - Morer

Denne har vi fått mange forslag om å ta med, så her er den. Nydelig sang om at verden ikke hadde virket uten alt det mor gjør. Tang Wa på sitt beste.

Svein Tang Wa Foto: Jon Ingemundsen

Vind i Gardhol - Putlaa

«På Jæren mæ potla å græve» er en klassiker av og om jærbuer. En slags nasjonalsang sør for Skjævelandsbruå som mange lesere har etterlyst.

Vind i Gardhol Foto: Fredrik Refvem

Magne Ove Larsen - Eventyrvisa

Skrevet i 1956 av Maj Sønstevold til den norske barnefilmen «Toya» og framført av Stavanger-mannen Magne Ove Larsen, også kalt "Spurven".

Aleidis Skard (Toya) og Magne Ove Larsen (Spurven) i robåt. Toya-filmen. Foto: Ukjent

Komla me dott i - Gretelill Tangen

Tekst av August Mauritzen, men vi kan ikke annet enn å henge denne på Gretelill Tangen og innspillingen hun gjorde sammen med Harald og Johs. Ringås i 1976.

Foto: Fredrik Refvem

Publisert:
  1. Musikk

Mest lest

  1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

  2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

  3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

  4. Varsler snø - og den blir liggende