NRK søker lokale statister til krigshistorisk storserie

Er du mann og mellom 18 og 80 år? Da kan du få statistrolle som marineoffiser, soldat eller flyktning i den nye, norske storserien «Atlantic Crossing». Opptakene skjer i Dirdal i juni.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav på juleselskap i Det hvite hus i Washington D.C. mens krigen raste i Norge.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Atlantic Crossing» er basert på den sanne historien om kronprinsesse Märthas kamp for å støtte sitt land under den mest skjebnesvangre perioden i moderne tid: Den andre verdenskrig. Da hun under krigen var i eksil i USA, fikk hun svært god kontakt med president Franklin D. Roosevelt. Gjennom vennskapet med ham kan hun ha spilt en viktig rolle da USA ble med i krigen mot slutten av 1941.

Opptakene til tv-serien startet i Tsjekkia i slutten av 2018. I juni kommer filmteamet til Stavanger. Oppholdet er planlagt å vare i fem dager, fra 17. til 21. juni. Én dag går med til kostymeprøver, tre dager blir ved havn i Stavanger, og én dag skal tilbringes i Dirdal.

Når temaet er andre verdenskrig, og stedet er Dirdal, er det kanskje lett å tro at det dreier seg om aksjonen i Gloppedalsura 22. april 1940. Men, nei.

For ingen av scenene som skal spilles inn, har faktisk funnet sted her i distriktet.

Skip og natur avgjorde

– Stavanger og Dirdal er valgt fordi dere har skip og natur som kler de scenene og historiene vi skal spille inn, sier produksjonsleder August Falch Sørheim i Cinenord til Aftenbladet.

Både Tobias Santelman (kronprins Olav) og Sofia Helin (kronprinsesse Märtha) vil delta i innspillingen både i Stavanger og Dirdal.

Tidligere har MS «Rogaland» agert som krigsskip i krigsfilmen «Dunkirk». «Atlantic Crossing»-scenene i Stavanger skal spilles inn med MS «Sandnes» som tre forskjellige skip:

 • America Legion-skipet som transporterte kronprinsessen til USA.
 • Et passasjerskip som blir bombet av tyskerne.
 • Marinefartøyet HMS «Norfolk».

Til disse scenene trengs rundt 200 statister som skal spille marineoffiserer, passasjerer, flyktninger og soldater. Totalt trenger produksjonen 352 statister til forskjellige roller, resten er skaffet i Oslo - der også enkelte scener spilles inn.

Når filmteamet forflytter seg til Dirdal, er det for å filme scener som i virkeligheten foregikk i Tromsø og i den finske byen kronprinsessen til slutt dro til USA fra, etter at kongefamilien hadde dratt i eksil fra Norge.

De søker nå etter mannlige statister mellom 18 og 80 år til de statistrollene.

Rollelystne statister kan ta kontakt på statister.a.c@gmail.com.

Fra «Broen» og «Twin Peaks»

Svenske Sofia Helin, best kjent for sin hovedrolle som Saga i serien «Broen», spiller den svenskfødte kronprinsesse Märtha i serien. Tobias Santelmann portretterer nok en gang en virkelig person etter rollene i «Kampen om tungtvannet», «Kon-Tiki» og «Mordene i Kongo», denne gangen som kronprins Olav.

I «Atlantic Crossing» er den senere kong Olav en militærutdannet og handlingens mann, drevet av ønsket om å vise seg verdig som en kommende konge. Fremfor alt ville han kjempe mot tyskerne, og side om side med sine landsmenn.

I serien slites han mellom plikten og kjærligheten han føler for sitt land, sin familie i eksil og sin aldrende far som desperat trenger ham ved sin side i England.

I rollen som USAs president Franklin D. Roosevelt finner vi Kyle MacLachlan, aller best kjent for sin rolle som FBI-agenten Dale Cooper i «Twin Peaks».

Les også

 1. «James Bond» får 47 millioner for å spille inn i Norge

 2. Hun skal spille kronprinsesse Märtha i 2. verdenskrig

Publisert:
 1. TV
 2. NRK
 3. Kongefamilien
 4. Dirdal
 5. Andre verdenskrig

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Scoret syv (!) mål i samme kamp - motstanderen rykket ned

 5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu