NRK søker lokale statister til krigshistorisk storserie

Er du mann og mellom 18 og 80 år? Da kan du få statistrolle som marineoffiser, soldat eller flyktning i den nye, norske storserien «Atlantic Crossing». Opptakene skjer i Dirdal i juni.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav på juleselskap i Det hvite hus i Washington D.C. mens krigen raste i Norge. Foto: NRK

 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Atlantic Crossing» er basert på den sanne historien om kronprinsesse Märthas kamp for å støtte sitt land under den mest skjebnesvangre perioden i moderne tid: Den andre verdenskrig. Da hun under krigen var i eksil i USA, fikk hun svært god kontakt med president Franklin D. Roosevelt. Gjennom vennskapet med ham kan hun ha spilt en viktig rolle da USA ble med i krigen mot slutten av 1941.

Opptakene til tv-serien startet i Tsjekkia i slutten av 2018. I juni kommer filmteamet til Stavanger. Oppholdet er planlagt å vare i fem dager, fra 17. til 21. juni. Én dag går med til kostymeprøver, tre dager blir ved havn i Stavanger, og én dag skal tilbringes i Dirdal.

Når temaet er andre verdenskrig, og stedet er Dirdal, er det kanskje lett å tro at det dreier seg om aksjonen i Gloppedalsura 22. april 1940. Men, nei.

For ingen av scenene som skal spilles inn, har faktisk funnet sted her i distriktet.

Skip og natur avgjorde

– Stavanger og Dirdal er valgt fordi dere har skip og natur som kler de scenene og historiene vi skal spille inn, sier produksjonsleder August Falch Sørheim i Cinenord til Aftenbladet.

Både Tobias Santelman (kronprins Olav) og Sofia Helin (kronprinsesse Märtha) vil delta i innspillingen både i Stavanger og Dirdal.

Tidligere har MS «Rogaland» agert som krigsskip i krigsfilmen «Dunkirk». «Atlantic Crossing»-scenene i Stavanger skal spilles inn med MS «Sandnes» som tre forskjellige skip:

 • America Legion-skipet som transporterte kronprinsessen til USA.
 • Et passasjerskip som blir bombet av tyskerne.
 • Marinefartøyet HMS «Norfolk».

Til disse scenene trengs rundt 200 statister som skal spille marineoffiserer, passasjerer, flyktninger og soldater. Totalt trenger produksjonen 352 statister til forskjellige roller, resten er skaffet i Oslo - der også enkelte scener spilles inn.

Når filmteamet forflytter seg til Dirdal, er det for å filme scener som i virkeligheten foregikk i Tromsø og i den finske byen kronprinsessen til slutt dro til USA fra, etter at kongefamilien hadde dratt i eksil fra Norge.

De søker nå etter mannlige statister mellom 18 og 80 år til de statistrollene.

Rollelystne statister kan ta kontakt på statister.a.c@gmail.com.

Fra «Broen» og «Twin Peaks»

Svenske Sofia Helin, best kjent for sin hovedrolle som Saga i serien «Broen», spiller den svenskfødte kronprinsesse Märtha i serien. Tobias Santelmann portretterer nok en gang en virkelig person etter rollene i «Kampen om tungtvannet», «Kon-Tiki» og «Mordene i Kongo», denne gangen som kronprins Olav.

I «Atlantic Crossing» er den senere kong Olav en militærutdannet og handlingens mann, drevet av ønsket om å vise seg verdig som en kommende konge. Fremfor alt ville han kjempe mot tyskerne, og side om side med sine landsmenn.

I serien slites han mellom plikten og kjærligheten han føler for sitt land, sin familie i eksil og sin aldrende far som desperat trenger ham ved sin side i England.

I rollen som USAs president Franklin D. Roosevelt finner vi Kyle MacLachlan, aller best kjent for sin rolle som FBI-agenten Dale Cooper i «Twin Peaks».

Les også

 1. «James Bond» får 47 millioner for å spille inn i Norge

 2. Hun skal spille kronprinsesse Märtha i 2. verdenskrig

Publisert:
 1. TV
 2. NRK
 3. Kongefamilien
 4. Dirdal
 5. Andre verdenskrig

Mest lest akkurat nå

 1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

 2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 5. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 6. Semitrailer i trøbbel på Moi