Mislykket thriller

Publisert: Publisert:

 • Gunnar Gran
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En slags Indiana Jones-«Thriller» – som ikke skaper spenning.

Vidar Sundstøl: Besettelsen. Thriller. 460 sider. Tiden Norsk Forlag.

Sjelden har en tittel passet dårligere, for dette ble det motsatte av en besettelse. Nesten en bisettelse.

Vidar Sundstøl fikk mye og fortjent skryt for «Drømmenes land» og resten av Minnesota-trilogien. «Drømmenes land» hadde en troverdig hovedperson og miljø, og moralske dilemmaer en kunne tro på. «Besettelsen» har ingen av de kvalitetene.

Hovedpersonen er hovedproblemet: Clive Ohre er en slags arkeologijournalist som skriver for bladet «Lost Worlds». For dem har han i tjue år reist rundt på jakt etter skjulte skatter. Clive skal skrive om Aleksander den stores grav, som det hviler en forbannelse over. Clive møter gangstere, som banker ham opp igjen og igjen.

Ohre er en halvslapp hovedperson vi bare aner konturene av. Han leiter etter faren sin — arkeologen - som forsvant sporløst for 20 år siden. Men vi føler ikke Clives smerte, den virker oppdiktet. Ohre blir forelsket i den vakre egyptisk-texanske arkeologen Aisha Badawi. Samme der, følelsene sitter ikke, de blir utvendige og uopplevde, man blir ikke revet med.

«Besettelsen» er hverken realistisk eller et gøyalt eventyr. Den blir liggende å plaske i et skittent brakkvann midt i mellom, og kommer ingen vei.

Et annet irriterende trekk er alle gjentakelsene. Hvor mange ganger skal vi få høre at Clive har hatt denne jobben i 20 år, og hvordan han fikk den?

Alt er ikke helsvart selvfølgelig. Sundstøl er jo en erfaren forfatter, og han får til en god scene rundt side 300, der Clive må svømme gjennom et søppelberg for å komme unna skurkene. Det er bare ikke nok. Språket er for det meste flatt og humørløst. Det er ikke akkurat sensasjonelt å skrive at tøyet var sort som «en egyptisk natt» eller at Alexandria minnet om en «lukket bok».

Midt i overveide jeg seriøst å lukke boka. Gleden ved å anmelde ble vurdert mot forventet kjedsomhet. Jeg valgte kjedsomheten, men burde begravd «Besettelsen» i den grønne dunken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Disse Viking-spillerne får tidenes mulighet

 5. Brann i søppeldunk på Arkaden

 6. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse