Øystein Stene er Årets kverulant

Øystein Stene problematiserte #metoo – og fikk dødstrusler i posten. Torsdag fikk han Kverulantkatedralens pris for å ha problematisert kjønn i og likestilling.

Øystein Stene får pris for sitt bidrag til norsk kjønnsdebatt i 2019.
 • Jan Zahl
  Jan Zahl
  Kulturjournalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Årets vinner er en god kverulant fordi han har:

 • utfordret den etablerte sannheten om norsk likestilling
 • han har utvist stort mot når han har framsatt upopulære argument og ytringer for å skape refleksjon og debatt
 • vært uredd, kompromissløs og selvoppofrende i den betente debatten om mannens liv og rolle i vår tid, spesielt i kjølvannet av #metoo.»

Dette skriver juryen bak prisen «Årets kverulant» – Kåkå kverulantkatedralens årlige hedersbevisning til en motstemme «som har styrket det lokale, nasjonale og internasjonale uenighetsfellesskapet», som det heter i retningslinjene for prisen.

Øystein Stene er forfatter, høyskolelektor og samfunnsdebattant. I etterkant av #metoo-debatten, og ganske særlig etter et opprop fra kvinner i norsk teater, problematiserte han tematikken i et essay i Samtiden og en kronikk i Aftenposten.

Som juryen skriver: «Årets vinner tok nærmest alene på seg jobben med å løfte utfordringene ved #metoo-debatten opp på et nasjonalt nivå. Han bidro dermed til å utvide det offentlige ordskiftet og mediedekningen, og styrket dermed også folkeopinionens mulighetsrom for opplysning og balansert debatt.»

Stenes bidrag ble møtt med begrenset applaus. Tvert om opplevde han å få massiv kritikk og motstand. Som han skriver i boka han siden skulle gi ut: «Mitt sosiale liv i bransjen var over.»

Men fra Kåkå får han altså ros og heder: «Vinneren har utvist mot til å mene offentlig på en slik måte at etablerte sannheter utfordres, og har vist evne til å skape en kraftfull og retorisk offentlig debatt gjennom en mengde reflekterte og sannhetssøkende kronikker i nasjonale medier. Vinneren har også stått støtt i et utall offentlige debatter med tidvis høy temperatur og gjentatte personangrep.
Årets kverulant har bidratt med ny og nødvendig kunnskap om mannens rolle i dagens offentlige samtale. Han har våget å løfte upopulære perspektiv for å utvide den offentlige samtalen. Han har vært kompromissløs, og er alltid kompromissløst på jakt etter opplysning og den gode samtalen.»

Les også

 1. «Vi er likestilt når vi blir født og når vi dør. Men i resten av livet til en gutt og mann styrer kvinnene mye»

Publisert:
 1. Metoo
 2. Likestilling
 3. Kjønn
 4. Kåkå kverulantkatedralen

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: «Flere meldinger om trær som har veltet, gjenstander fra hus som rives av i vinden og båter som har slitt seg»

 2. Kjedet seg på skolen - kom i kontakt med 10-åring og ba om nakenbilder

 3. Møt rogalendingene som forlater regjeringsapparatet

 4. – Politiet hadde ikke tid til å komme

 5. Viking-tilskuer utestengt etter rasistiske rop mot Glimt-spiller

 6. Viking-talenter tatt ut på landslaget