Han skaffet Stavanger jazzutdanning

En dyktig jazzpianist, en varm person og en pionér som skaffet Stavanger fullverdig jazzutdanning i 1987. Slik beskrives Ove Hetland som nå er gått bort.

Publisert: Publisert:

Ove Hetland var en strålende, men beskjeden jazzpianist. I 2008 ga han endelig ut platen «Xantopsi» med egne komposisjoner. Foto: Pål Christensen

— At Ove er død, er veldig trist. Han var en nær og viktig venn, sier Tor Mathisrud. Han kom fra Oslo for 25 år siden for å spille kontrabass i Stavanger symfoniorkester.

— Jeg trodde jeg måtte legge jazzen bak meg for godt. Men Ove sørget for at jeg like mye ble en jazzmusiker her i byen. Vi spilte ofte sammen, for eksempel på Skjenkestuens jazzkvelder.

Nylig pensjonist

Mathisrud var i Hetlands 67-årsdag i januar, kort før han ble pensjonist.

— Ove var en varm og inkluderende person med mange morsomme innfall. Han gjennomførte fine prosjekter, som framføringen av religiøse folketoner fra Ryfylke for blandet kor, jazzkvartett og med Rønnaug Foss Alsvik som solist.

Mathisrud minnes også at Hetland i 1997 tonsatte Erling Forfangs barnebok "Månen er en gul ost". Musikken ble framført med Hetland selv på piano, Knut Risnes på saksofon og Svein «Chrico» Christiansen på trommer. Skuespiller Ola B. Johannessen leste.

Raus og dyktig

— Jeg husker Ove Hetland som usedvanlig hyggelig og en strålende pianist. Men han var beskjeden med talentet sitt, sier musiker og komponist Johan Egdetveit.

— Jeg er veldig takknemlig for alt Hetland lærte meg om jazzimprovisasjon og harmonikk da jeg hadde ham som lærer i to år. Han var en flott mann å snakke med, sier Elle Melle-musiker Odd Erik Ognedal.

— Hetland spilte på debutkonserten min i 2001 sammen med Tor Mathisrud og Roger Johansen. Det var utrolig kjekt. Hetland var en pionér i arbeidet med jazzundervisningen i Stavanger. Det startet med et tilbud der man kunne lære besifring, deretter noen vekttall i improvisasjon før det så ble en fullverdig jazzutdanning, sier sangeren Randi Tytingvåg.

I repertoarbunken sin har hun flere sanger laget av Hetland.

— Han har notert mange låter i veldig fine jazzarrangementer som jeg fikk av lærere på Lundehaugen. Han skrev med hånd, så du ser godt at det er en Hetland-note. Han var virkelig raus med å dele med seg.

Kresen og beskjeden

Av et intervju Aftenbladet gjorde med Hetland i 2008 i anledning hans første plate, «Xantopsi», framgår det at Stavangers jazz-nestor var beskjeden på egne vegne. Albumet besto utelukkende av Hetlands eget materiale. Mr. Jazz uttalte at han gjerne skulle gitt materialet ut før. Men:

"Jeg er en kresen person, og jeg har tenkt som følger: Det gis ut så mye god jazz på plate at jeg vet sannelig ikke om jeg har noe å tilføye. Men tanken har slått meg. Mange ganger. Og lysten har vært der." Så fortsatte han:

"Det var de andre som syntes jeg skulle holde meg til mitt eget. Også her har jeg vært kresen. Er det bra nok? Holder det? Men jeg tror det er ok."

Hetland fortalte at han følte seg mest hjemme i tradisjonen med Miles Davis, Keith Jarrett, Chick Corea og John Coltrane. Platen «Xantopsi» hadde litt swing, litt latin og litt ballader. Så kom spørsmålet:

"Angrer du på at du ikke har laget et album tidligere?"

"Ja, jeg gjør det. Jeg har vært for kresen og selvkritisk, og kanskje det ikke har vært helt berettiget."

Publisert: