Annerledes lydbad i konserthuset

— Denne gang selger vi unummererte billetter. Publikum oppfordres til å sette seg høyt oppe og gjerne skifte sete i løpet av konserten, sier konserthusorganist Nils Henrik Asheim. Han inviterer til orgelnatt 3. mai.

Publisert: Publisert:

Konserthusorganist Nils Henrik Asheim inviterer til Orgelnatt i Fartein Valen-salen fredag 3. mai. Foto: Rune Vandvik

  • Kristin Aalen
    Kulturjournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den som inntar fugleperspektivet på scenen i Fartein Valen-salen seint fredag kveld, vil få se noe visuelt som blir projisert parallelt med at musikken når øret.

— Vi vil gi folk et lydbad i tre deler. Først stiller vi opp musikere som vil improvisere og kaste lyder til hverandre på tvers av rommet.

Asheim har hentet inn "en gjeng med dyktige folk", det vil si Daniel Buner Formo på Hammond B3-orgel, Adrian Tvedten på Moog & Korg-synthesizere og Pål Asle Pettersen på elektronisk lyd. Selv spiller han på konserthusorgelet.

— De tre har bakgrunn innenfor jazz, rock og elektronika og kan gjøre ting som er beslektet med orgel, men fra en annen innfallsvinkel. Jeg tror det blir en interessant dialog.

Bachs Passacaglia

I konsertens andre del urframfører Asheim sin egen omsmelting av Bachs berømte "Passacaglia" i c-moll.

— Er ikke det dristig – å gjøre om på den gamle mester?

— Da må det sies at jeg først spiller Bachs original, deretter følger omsmeltingen. Så det blir ryddig. Men ja, dristig er det uansett, for det går ikke an å forbedre Bach. Likevel føler jeg meg på trygg grunn. Passacagliaen er veldig rytmisk og stramt komponert. Den har en suggererende energi som det er mulig å ta med videre til et lydmaleri skrevet spesielt for konserthusorgelet. Hvor langt mitt stykke blir, vet jeg ennå ikke da det også har et element av improvisasjon.

Magiske folketoner

Etter andre pause og kort før midnatt glir konserten over i dempede, magiske folketoner framført av sangeren Unni Løvlid. Hun har akkurat kommet med sitt nye album, «LUX».

Unni Løvlid byr på et dempet og magisk folketoneprogram.

Løvlid er fra Sogn og fjordane og kjent for å bringe religiøse folketoner inn i helt nye, moderne klanglandskap. I denne delen bidrar også duoen Song Circus med Liv Runesdatter og Stine Janvin Motland som synger og spiller på glass. Orgelet vever det sammen.

I konserthusfoajeen spiller Erik Eriksson, alias DJ Friendly, i løpet av orgelnatten.

Og ute i foajeen vil Erik Eriksson, alias DJ Friendly og vel kjent fra NRK P3, bade publikums ører i enda mer musikk slik at den som vil, kan holde det gående til klokka halv to.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

  2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

  3. Slik blir høstens skole­hverdag på barne­skole, ungdoms­skole og videre­gående skole

  4. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

  5. Koronasmitte på Fjord Line-båt

  6. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor