Fullsatt sal på debatt om ytringsfrihet

Hadia Tajik, Tom Hetland og Frank Rossavik diskuterte ytringsfrihetens pris på Sølvberget lørdag. — Charlie Hebdo var alene om å trykke muhammedkarikaturer etter forrige karikaturstrid. De var isolert og spesielt utsatt, sier Rossavik.

Publisert: Publisert:

Hadia Tajik er bekymret for de som utnytter karikaturstriden ved å skape et urealistisk bilde av den. Her sammen med Frank Rossavik. Foto: Fredrik Refvem

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Lørdag var Møteplassen på Sølvberget i Stavanger stappfullt av folk.

— Nå er det ikke plass til flere, hører vi i døren fem minutter før debatten starter. Alle stolene er opptatt og mange står oppreist langs veggene. Telleren viser at 180 personer har entret rommet. De er kommet for å høre tre store profiler snakke ytringsfrihet. Hvordan skal vi bruke ytringsfriheten i en tid der frontene mellom ulike grupper hardner til?

- Striden blir utnyttet

Angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo er bakteppe for debatten.

— Charlie Hebdo var alene om å trykke muhammedkarikaturer etter forrige karikaturstrid. De var isolert og spesielt utsatt. Kanskje hadde ikke angrepet skjedd hvis karikaturer mot religion opphørte etter forrige strid, ser politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende. Han sitter i panelet i godt selskap av tidligere sjefredaktør og kommentator Tom Hetland i Stavanger Aftenblad og leder av stortingets justiskomité Hadia Tajik.

Mange som appellerte under forrige karikaturstrid tilhører ekstremistiske miljøer i dag. Den faren gjelder også nå etter angrepet i Paris (Hadia Tajik)

Forrige karikaturstrid Rossavik sikter til var i 2005/2006. Vi glemmer ikke opptøyene etter den danske avisen Jyllandsposten først trykket muhammedkarikaturer og en rekke nordiske aviser fulgte etter.

— Mange som appellerte under forrige karikaturstrid tilhører ekstremistiske miljøer i dag. Den faren gjelder også nå etter angrepet i Paris, sier Tajik. Hun er bekymret for de som utnytter karikaturstriden ved å skape et urealistisk bilde av den.

— Noen muslimer blir krenket av karikaturer, mange blir ikke. Det vi har sett og erfart etter en karikaturstrid er at noen prøver å utnytte striden. De ekstreme stemmene prøver å skape voldelige opptøyer. Karikaturene blir tatt med og vist frem i Midtøsten, hvor noen muslimer snakker som om de representerer alle muslimer i Norge. De utnytter en oppildet stemning, sier Tajik.

Ytringer og arbeidsliv

Samtalen dreier seg etter hvert over til spørsmålet om det var riktig eller galt at talsmann fra den islamfiendtlige organisasjonen Pegida mistet lærerjobben. Max Hermansen har tatt initiativ til flere demonstrasjoner mot Islam. Fredag ble det kjent at Hermansen får sparken fra sin deltidsjobb som lærer.

— Regelverket er tydelig. En person som underviser i blant annet samfunnsfag kan ikke delta i demonstrasjoner med hatefulle ytringer. Hvis han benekter fakta på fritiden er det umulig å legge det fra seg før han går inn i klasserommet. Det er noe annet hvis han bygger modellfly på fritiden, sier Tajik.

Å krenke noen som daglig føler seg krenket er ikke et mål (Tom Hetland)

— Her føler jeg du havner på et skråplan, Hadia. Jeg vil advare mot å tolke reglene så strengt som du gjør. Så kort tid etter alle hyller ytringsfriheten, går det ut over yrkeslivet til en som bruker den, sier Hetland.

Når kan vi trykke karikatur?

I panelet råder enighet om mye rundt ytringsfriheten. - Alle er jo for ytringsfrihet, påpekes det. Diskusjonen dreier seg mer om hvor langt man kan gå - Hvor ofte, og i hvilke sammenhenger, er det greit å trykke muhammedkarikaturer?

Hetland mener det er greit når en ønsker å kritisere makt eller bruke karikatur som illustrasjon i en avisartikkel om relatert tema.

— Å krenke noen som daglig føler seg krenket er ikke et mål, sier Hetland. Rossavik mener karikaturer kan brukes når du har noe å kritisere religion for. Han føler seg selv krenket som ateist og homofil.

— Jeg lever med det, og det må religiøse også gjøre, sier Rossavik.

Stort engasjement for ytringsfrihet

Debatten som ble arrangert av Tankesmien Agenda, var den andre debatten om ytringsfrihet på Sølvberget denne uken. Onsdag var også Møteplassen fullsatt av folk som ville høre sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad, førsteamanuensis Alexandre Dessingue ved Universitetet i Stavanger, Ap-politiker Odd Kristian Reme og skribent Arshad M. Ali debattere om ytringsfriheten etter angrepet i Paris.

Samtidig holdes en utstilling om ytringsfrihet og avistegning. Sølvberget viser frem politiske og religiøse karikaturer laget av avistegnere over hele verden. Siste dag av utstillingen er tirsdag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Koronasmitte i Stavanger: – De neste to-tre dagene blir avgjørende

  2. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

  3. Rogaland Elektro sponser ansattes restaurant­besøk

  4. Fikk brev fra sykehuset – skjønte ikke innholdet

  5. 13 nye smittetilfeller i Stavanger – smittevern­overlege er bekymret

  6. De som vil ha steiner på stolper, har ikke Jæren i blodet