Savner du julebordet? Her får du hjelp til å lage det selv

Krabberisotto og sitronfromasj står på menyen når kokken Tony Martin fra Bellies i Stavanger loser Aftenbladets lesere gjennom en femretters festmeny. God appetitt!

  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

Velkommen, sier Tony Martin, kokk på Bellies i Stavanger. Han har satt sammen en egen meny for Aftenbladets lesere og seere, så nå er det bare å følge nøye med – så får du noen smaksopplevelser du kanskje ikke trodde du var i stand til å trylle fram.

Altså:

Tony Martin, en av regionens mest anerkjente kokker, har satt sammen en meny som legger listen høyt, men ikke for høyt. Og han loser oss gjennom det hele, steg for steg, slik at du kan lage maten hjemme – alene, sammen med familien, eller sammen med noen utvalgte venner. Dere kan også lage maten samtidig, ved hver deres skjerm, på hvert deres kjøkken.

Totalt står fem retter på menyen, men sjømat og vegetar sentralt. Det hele er rimelig ambisiøst, men fullt mulig. Det krever forberedelser og tid, men det vil samtidig være veldig gøy mens du holder på, lover kokken. Han mener det hele tar en dag, og husk: Det er viktig å bruke både filmen og teksten som beskriver fremgangsmåten. De to er ment å utfylle hverandre.

Se videoen i avspilleren øverst i saken

Tony Martin fra Bellies lager en imponerende femretter. Det kan du også gjøre, hvis du følger med.

Framgangsmåten på 1, 2, ... 83!

Åpne faktaboksen nedenfor for å lese hvordan du lager rettene - trinn for trinn. Ønsker du å skrive ut fremgangsmåten og ha den i papirformat på kjøkkenbenken? Her finner du utskriftsvennlig PDF:

Framgangsmåte i utskriftsvennlig format

Menyen

Dette står på førjulsmenyen fra Tony Martin:

  • Ørrettartar
  • Gulrot
  • Krabberisotto
  • Stekt torsk
  • Sitronfromasj

– Hvis alle fem rettene blir for mye, kan du gjøre dette til en treretter. Da anbefaler jeg at du skipper de mest krevende rettene, risottoen og ørret-tartaren. Det vil forenkle forberedelsene en god del, sier Martin.

– Hvis jeg skal velge to retter, hva anbefaler du?

– Risotto og torsk. Da får du en meny som er mettende, og du har fremdeles litt å gjøre.

  • Vil du skrive ut menyen, slik at du kan ha menyen på det dekkede bordet?
Last ned menyen i PDF-format
Torsk står på menyen når Tony Martin lager et femretters festmåltid med Aftenbladet.

– Hva er den mest utfordrende retten – og hvorfor?

– Den mest krevende retten å forberede er risotto, dette fordi at du må kutte en god del, rense krabbe, og koke risotto.

– Er det noe jeg kan lage klart dagen i forveien?

– Alt kan forberedes dagen i forveien, det eneste du må vente med, er å kutte ørrettartaren. Men det beste er helt klart å gjøre alt samme dag, fordi maten taper seg eller mister smak, og kan få en bismak av «kjøleskap». Fresh is best.

Handlelisten

Da er det bare å gjøre seg klar. Først av alt: Skaff ingrediensene du trenger. (Mengde beregnet på fire personer. Juster mengden dersom du bare lager noen av rettene – så du blir helt mett!)

  • Ørrettartar: 200 gram ørretfilet, to avocado, et halvt rugbrød, en pakke dill, en stor slangeagurk, to lime
  • Bakt gulrot: Fire gulrøtter, 100 gram cashewnøtter, en kvist rosmarin, litt sitron, en halv dagsgammel loff, solsikkeolje til fritering.
  • Krabberisotto: 250 g risottoris, 150 gram kjøtt fra krabbeklør, fire vårløk, en pakke gressløk, to-tre granny smith-epler, to desiliter h-melk, en tube pepperrot, en pakke reddiker, 250 gram smør, to skiver grovt brød, hakket, en dl kremfløte, en sjalottløk, 2,5 dl hvitvin.
  • Torsk gnocchi: 500 gram torsk, en kilo mandelpoteter, tre egg, en håndfull hvetemel, en pakke rosenkål, 100 g mandler, to sjalottløk, en bunt kruspersille, 180 g bacon, 200 g smør en desiliter melk, to sjalottløk, en pakke persille, en sellerirot, en dl melk, et hvitløksfedd.
  • Til desserten, sitronfromasj, trenger du i tillegg to-tre sitroner, to egg, 8-10 spiseskjeer sukker, 100 g mandler, tre røde epler, en pakke vaniljekrem, en lime.
    Samlet kom prisen på ca. 1688 kr

Vintips

Drikke til maten? Jarle Madsen, vinkelner og lærer ved Jarles vinskole,
har satt sammen noen anbefalinger – både for deg som ønsker et prisgunstig alternativ, vil slå litt på stortrommen eller ha noe alkoholfritt.

Åpne faktaboksen for å se tipsene:

Les også

Smakeskolen: Hva slags glass bør du velge? Og hvordan åpne champagne med stil? Her får du Ingvild Tennfjords tips.

Forstår du vinkartet? Hvordan bør du sprette champagneflasken med stil? Vet du betydningen av rett vinglass?

Dernest er det å følge anvisningene i video og tekst.

Og så belønningen: Et festmåltid! Gjerne i digitalt selskap med Tony Martins egne gjester; Aftenbladets medarbeidere Elin Stueland, Jan Zahl, Leif Tore Lindø og Silje Herget.

Publisert: